Helyi hírek 2017. április 5. 15:30

Ingatlanpiaci hírek

Ingatlanpiaci hírek
Dr. Sasi Ádám 2009 óta ügyvéd Kiskunfélegyházán, 2010-ben szerezte meg az ingatlanforgalmi szakjogász képzettséget és napi szinten foglalkozik ingatlanokkal. Ezúttal a családok otthonteremtési kedvezményével (CSOK-kal) kapcsolatos változásokról adott tájékoztatást.

Az idei adatok alapján tovább erősödnek a kedvező tendenciák a lakáspiacon: idén február végéig a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 2015-ös bevezetése óta összesen 40 ezer család kérelmét fogadták be, amelyek összértéke meghaladta a 102 milliárd forintot. 2017-ben a CSOK akár 30%-al bővülhet a tavalyihoz képest, ebben az évben 211 milliárd forint van elkülönítve erre a célra a költségvetésben. A támogatás a használt ingatlant vásárlókra, házat építőkre, illetve az új ingatlant vásárlókra terjed ki. A támogatás összege függ a családok eltartott gyermekei számától, valamint attól, hogy új ingatlan építésére, vagy vásárlására, illetve használt ingatlan vásárlásra szeretnék-e felhasználni. Fontos feltétel, hogy amennyiben az igénylő nevén az elmúlt öt évben ingatlant eladtak, annak teljes vételárát bele kell forgatni a most megvásárolandó ingatlanba, ha azon jelzáloghitel volt, akkor a vételárból kivonandó ezen összeg. Mindenképpen megjegyzendő, hogy az új jogszabályok már nem engedik a támogatás igénybevételét, ha az igénylőnek az igénylés beadásakor ingatlan van a nevén.

Amennyiben ingatlanvásárlásban gondolkozik és a vételárhoz szükséges lenne a CSOK vagy jelzáloghitel felvétele, akkor – az ügyintézés könnyebbé és gyorsabbá tétele érdekében - mindenképpen érdemes pénzügyi szakember segítségét igénybe venni a legjobb konstrukció kialakításához. Nagyon fontos, hogy a jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet végző közvetítők március 21-e után kizárólag abban az esetben folyathatják a tevékenységüket, ha arra a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) határozatban engedélyt kaptak – ezért is ajánlom, hogy ilyen ügyekkel Tamási Kittit, (+36/30-321-7585) a Duna House és a SMART Ingatlan pénzügyi tanácsadóját keressék bizalommal.
A Duna House Iroda április közepétől új helyen, a Deák Ferenc u. 2. szám alatt várja ügyfeleit. Bejárat a Kossuth u. felől.   
 

Kövessen minket a Facebookon is!