Helyi hírek 2017. április 6. 12:35

A fúrt és ásott kutak tulajdonosainak érdekeiért emel szót a Jobbik

Képgaléria
A fúrt és ásott kutak tulajdonosainak érdekeiért emel szót a Jobbik
A vízgazdálkodásról szóló törvényt 2016-ban módosította az Országgyűlés. Ennek értelmében az ország összes fúrt, vagy ásott kútját nyilvántartásba kell venni, és fennmaradási engedélyt kérni használatához. Ez komoly anyagi terhet jelent a kistermelőknek, a hobbikertek tulajdonosaiknak, és mindazoknak, akik még nem juthatnak hozzá vezetékes vízellátáshoz. Ezért Torockai László, a Jobbik alelnöke levélben kérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy módosítsák a törvényt. A kezdeményezést a félegyházi szervezet is támogatja – jelentette be sajtótájékoztatón Kollár László a helyi szervezet vezetője április3-án.

Kollár László elmondta, hogy a törvény szerint minden olyan kútra vonatkozóan fennmaradási engedélyt kell kérni, amelyet előzetes engedély nélkül létesítettek, függetlenül attól, hogy 100 éves ásott kútról, vagy tíz esztendeje fúrt kútról van szó. A fennmaradási engedélyeket 2018. december 31-éig kell beszerezni. Aki elmulasztja az engedélyeztetést, az 300 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságra számíthat.

A fennmaradási engedélyezési eljárás túl bonyolult, és a költségek magasak, kutanként 100 ezer forintra is rúghatnak. A tanyavilágban rengetegen élnek egyik napról a másikra, nagy szegénységben . A hobbikertek tulajdonosainak is óriási terhet jelentene a kutak utólagos, visszamenőleges engedélyeztetése.

A Jobbik kérése, hogy csökkentsék a fennmaradási engedélyezés anyagi és adminisztrációs terheit. Kérik , hogy a vízgazdálkodási törvény ne terhelje olyan költségekkel a többnyire kis mezőgazdasági vállalkozásokat, őstermelőket, amelyek ellehetetlenítik a működésüket.

Az érintetteket arra biztatják, hogy ne siessék el az engedélyeztetési eljárást, hiszen a határidő erre lehetőséget biztosít. A Jobbik reméli, hogy módosítják a törvényt. Amennyiben nem, ősztől komolyabb nyomást gyakorolnak a törvényhozókra – tette hozzá Kollár László.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!