Horváth Gábor 2017. április 11. 07:30

Felszámolnák a lakótelepek szégyenfoltjait

Felszámolnák a lakótelepek szégyenfoltjait
– A szelektív hulladékgyűjtés – amit a törvény értelmében kötelező megszervezni a városban – nagyon jól működik Félegyházán a családiházas lakóövezetekben a gyűjtőszigetek felszámolása óta, a házhoz menő szelektív hulladékszállítással. Évek óta szenvedünk viszont a lakótelepes övezetekben – így a Móravárosban, valamint a Petőfi és a Majsai úti lakótelepen – ahol megmaradtak a szigetek, és gyakorlatilag illegális hulladéklerakóként működnek. A sokszor áldatlan állapotok joggal háborítják fel a környék lakóit – foglalja össze a helyzetet Horváth Gábor önkormányzati képviselő, aki dr. Ónodi Izabellával, a problémával leginkább érintett másik körzet képviselőjével közösen régóta keres megoldást a sokszor balkáni állapotokat idéző helyzetre, de eddig semmi nem vezetett eredményre.

Az nyilvánvaló, hogy további hulladékszigetek kialakítása nem hoz megoldást, a társasházak egy része pedig elzárkózik attól, hogy saját hulladékgyűjtő edényt használjanak. Ezért a város most új kísérletbe kezd. A program lényege, hogy az erre igényt és hajlandóságot mutató lakóközösségek térítésmentesen kaphatnak szelektív hulladékgyűjtő edényeket, amenynyiben vállalják, hogy kulturált körülmények között elhelyezik azokat a társasházban, ugyanis közterületen nem tárolhatók.

– 220 darab 240 literes gyűjtőedény áll rendelkezésre, és ezúton is arra buzdítjuk a lakóközösségeket, hogy a saját környezetük érdekében éljenek a lehetőséggel – kérik a képviselők azt remélve, hogy így csökken a közterületek terheltsége, és a felhalmozott hulladék mennyisége. Ez már érzékelhető eredményt hozhat, különösképpen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a város kérésére a szolgáltató növeli az ürítések számát.

– Természetesen tudjuk, hogy nem oldódik meg egyik napról a másikra a probléma, ezért a tavaszi időszakra ideiglenesen megnöveljük a hulladékszigetek kapacitását plusz hulladékgyűjtő edények kihelyezésével. Hosszú távon azonban ezeknek a gyűjtőszigeteknek a teljes megszüntetése a cél a lakótelepi övezetekben – teszi hozzá Horváth Gábor, aki hangsúlyozza: rendkívül jók a tapasztalatok azoknál a lakóközösségeknél, amelyek már az új gyakorlat szerint gyűjtik a szelektív hulladékot.

Ingyenes gyűjtőedény igénylése esetén Lénárt Józsefet, a félegyházi polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának környezetvédelmi referensét kell keresni a 76/562-033-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail-címen. 


 

Kövessen minket a Facebookon is!