Helyi hírek 2017. május 10. 11:30

Fia társaiért küzd Mária

Képgaléria
Fia társaiért küzd Mária
A napokban tartotta első kuratóriumi ülését az Angyalok szárnyak nélkül alapítvány, amelyet Kovács Mária fia, Dauda János emlékére hozott létre azzal a céllal, hogy minél többen támogassák a Fogyatékkal Élők Napközi Otthonát.

A baon.hu tudósítása szerint Kovács Mária egyedül nevelte fel Jánost, aki az első között kezdett el járni a Fogyatékkal Élők Napközi Otthonába (FONO) tizenkilenc évvel ezelőtt. Januárban azonban tragikus hirtelenséggel meghalt. Miután az édesanya egyedül maradt, eldöntötte, továbbra sem hagyja magukra a napközi otthonba járókat. A jövőben fia társaiért küzd.

– Az alapítvány ötlete a fiam halála után néhány héttel egyik éjszaka született meg a fejemben. Álmomban János üzente nekem, hogy hozzam létre az alapítványt, amit a napokban jegyeztek be – mesélte Mária. – Az alapító okiratban kikötöttem, hogy a támogatásokat kifejezetten olyan célra lehet fordítani, ami mindenkit érint a napközi otthonban. Elsősorban fejlesztőjátékokra, sporteszközökre, szobakerékpárra, kondigépre, a kézműves foglalkozásokhoz alapanyagokra lenne szükségük. Az intézménynek ugyanis az önkormányzati támogatásból ilyesmire már nem futja. Külső támogatást viszont nem igen kapnak – tette hozzá Mária.

Az intézmény munkatársaival közösen azt tervezik, hogy a jövőben még inkább nyitnak a külvilág felé, mert sokan nem tudnak arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a FONO. – Azt is szeretném, ha ezek a fiatalok megjelennének a nyilvánosság előtt, hiszen sok köztük nagyon tehetséges, a kézműves foglalkozásokon nagyon szép alkotásokat készítenek. Ezeket eddig azonban nem lehetett értékesíteni, hiszen nem tudtak róla számlát adni. Az alapítvány révén ez is megoldódik. Az így befolyt összeget visszaforgatjuk majd alapanyagokra – ecsetelte terveit az alapítvány megálmodója.

Mária lakása tele van fia alkotásaival: díszpárnákkal, gobelinekkel, rajzokkal, ajándéktárgyakkal, amelyeket a napköziben készített. Meséli, hogy János nagyon segítőkész volt, szerette a napközibe járó társait és a gondozókat. Teljesen váratlanul, negyvenévesen álmában halt meg, rejtett szívproblémák miatt.

– János enyhén volt fogyatékos, soha nem tudták megállapítani, mi a baja. Oxigénhiányosan született, de ugyanúgy haladt a fejlődésben, mint kortársai. Iskola előtt, hatéves korában derült ki, hogy beilleszkedési problémái vannak. Végül spe­ciális iskolába járt, de itthon teljesen úgy kezeltem, mint egy egészséges embert. Minden megcsinált, egyedül járt a napközibe is. Nagyon sok nehézségen mentünk ­keresztül, de mindent megoldottunk ketten – ­emlékezett vissza az édesanya, akinek ezentúl az alapítvány ­sikeres működtetése, mások segítése ad értelemet az életének.


Két évtizede várják a nappali otthonba a fogyatékkal élőket

Jövőre lesz húsz éve, hogy megnyitotta kapuit Kiskunfélegyházán a Fogyatékkal Élők Napközi Otthona. Az intézmény munkatársai nagy örömmel fogadták Kovács Mária kezdeményezését. Abban bíznak, hogy ezáltal még többen értesülnek munkájukról a városban és a környékén. Mind mondták, nagyon hasznos lesz az alapítvány, mert nincs semmilyen bevételi forrásuk. Csupán a műanyag palackok gyűjtéséből egészítik ki költségvetésüket. A jövőben viszont a város rendezvényein is bemutatkoznak, ahol az érdeklődők megvásárolhatják kézműves alkotásaikat. Az Angyalok szárnyak nélkül Dauda János emlékére elnevezésű alapítvány számlaszáma: OTP 11732071-23253302.

Fotó: Vajda Piroska
 

Kövessen minket a Facebookon is!