Gazdaság 2017. május 28. 08:15 Forrás: magro.hu

Megpecsételte a jég a gabona sorsát

Megpecsételte a jég a gabona sorsát
Komoly károkat okoztak a jégverések a gabonában, országosan viszont nem várható igazán jelentős terméskiesés. A szakértők közepes szezonra számítanak, így rekordtermésről idén szó sem lehet.

Jól indult az év a gabonafélék exportját tekintve, ugyanis 21 százalékkal többet szállítottak hazánkból külföldre, mint egy évvel korábban. A teljes 1,2 millió tonnás export 46 százalékát a búza, 45 százalékát pedig a kukorica tette ki. Érdekesség, hogy búzából mintegy 80 százalékkal többet sikerült exportálni, mint 2016 azonos időszakában, miközben kukorica esetében „csupán” 14 százalékos emelkedés volt tapasztalható. Bár az év elején itthon és a világpiacon is emelkedtek a felvásárlási árak, a kukorica így is 5, a búza 12 százalékkal kelt el olcsóbban, mint egy évvel korábban.

Az export bővülése részben annak is köszönhető, hogy emelkedett a Duna vízszintje és ezzel megindulhatott a kereskedelem a folyón. Amíg alacsony volt a vízszint, hajóval esélytelen volt szállítani a Dunán. A fuvarokat jellemzően a multinacionális cégek bonyolítják, akik már korábban felvásárolták a készleteket a termelőktől. Viszont vannak még gazdák, akik nagyobb haszon reményében még mindig „ülnek” a készleteiken.

Jelenleg a hajóra felrakott búzát 42-46 ezer forintért vásárolják tonnánként és komoly áremelkedésre nem kell számítani, mivel világszerte kiváló termés várható idén is. A gazdák fele jelenleg veszteséggel termeli a búzát, az árak stagnálása miatt ez így is maradhat a jövőben is. Ezt a pénzkiesést a magasabb áron értékesíthető repcével és napraforgóval kompenzálhatják a gazdálkodók.

Hazánkban országosan nem várható egyelőre komoly terméskiesés, de többek termése is veszélybe került. Az elmúlt időszak napok viharai, jégesői komoly károkat okoztak ugyanis helyenként és ahol a szárakat letörte a jég, termés már nem lesz. A nemrég elvetett kukoricában még nem tett akkora kárt az ítéletidő, a termésre nem lesz kihatással a napokban tapasztalt viharos időjárás – írta a magyaridok.hu.



 

Kövessen minket a Facebookon is!