Gazdaság 2017. június 7. 08:15 Forrás: behir.hu

Innovatív kaptárral lesz egyszerűbb a méhészkedés

Innovatív kaptárral lesz egyszerűbb a méhészkedés
A “Flow Hive” egy viszonylag új találmány, amely megkíméli a gazdákat a fáradságos pergetéstől és a méhészeti munkacsúcsok idejét töredékére csökkenti. Ez nem más, mint egy speciális méhkaptár, amely új fejlesztésű csapos rendszerrel lett ellátva, a csapok pedig a méhsejtek – illetve a keretek alól gyűjti össze- és vezeti le a mézet a kaptáron kívül elhelyezett üvegekbe. A nagy ötlet az elmúlt évtizedben született meg két méhész – Stuart és Cedar Anderson, apa és fia – fejében.

A rendszer használatának köszönhetően kiiktatható a hagyományos pergetés, amely a méhészetben a legmunkaigényesebb folyamat. Pergetés során a méztérből ki kell szedni a mézes kereteket, amelyeket rendszerint dolgozó méhek borítanak be. A dolgozókat különböző – mind a méhészre, mind a méhekre tekintve kellemetlen módon – le kell söpörni a keretekről.

A keretek a fedelező munkások asztalára kerülnek, akik fedelező villáik segítségével, a mézzel teli, lezárt sejteket felbontják. Ezek után a mézpergetőbe helyezik a keretet, amelyekből a centrifugális erő segítségével kinyerik a mézet.

Az immár üres keretek visszakerülnek a kaptárhoz, ahol a méhész a fészket az anyával együtt visszahelyezi a méztérbe. A pergetőből a méz kannákba, majd hordókba kerül.

A fent leírt klasszikus pergetési módszerrel szemben a Flow keret már részben kialakult méhsejteket imitál. A méhek befejezik a sejteket, kitöltik mézzel, majd lezárják a sejteket a szokásos módon.

Amikor a méhész bekapcsolja a “Flow Hive” gépet, akkor a sejtek függőleges irányban szétnyílnak, majd a sejteknél fésű- szerűen kialakított csatornák mentén a méz lefolyik egy gyűjtővályúba, ami a keret alján helyezkedik el. Mindeközben a méhek gyakorlatilag zavartalanul szorgoskodhatnak tovább a fésű felületén a kaptárban.

Amikor az összes méz kifolyt, csak vissza kell kapcsolni a berendezést, így ismét visszaáll a kaptár az eredeti helyére és lehetővé teszi, hogy a méhek újra fel tudják tölteni a sejteket mézzel.

A video a kaptár működéséről itt nézhető meg. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!