Helyi hírek 2017. június 11. 09:45

A braunfelsi testvérvárosi találkozón Félegyháza is képviseltette magát

Képgaléria
A braunfelsi testvérvárosi  találkozón Félegyháza is képviseltette magát
A testvérvárosok által közösen készített és az Európai Unió által támogatott projekt soron következő találkozója Braunfelsben volt június 1-je és 5-e között. A félegyházi kilenc tagú delegációt Csányi József polgármester vezette. Az elszállásolást és az étkezés egy részét a helyi lakosság vállalta.

Az első napon a testvérvárosi egyesületek képviselői és elnökei számoltak be a menekültek fogadásáról, ellátásáról. Itt minden képviselő saját országának és városának tapasztalatait mondta el. A magyar meghívottak közül Szűts Tamás szekcióvezető számolt be a két délszláv háború alatti tapasztalatokról. Arról, hogyan gyűjtött a Máltai Szeretetszolgálat Ifjúsági Csoportja és a Dorkas Aid International a csongrádi menekülttábor bosnyák (muszlim)  lakóinak. A gyereknapot a mórás ifjúsági tagozatosok segítségével tették felejthetetlenné a bosnyák gyerekek számára. Szólt arról is, hogy az elfogadásnak kölcsönösnek kell lennie.

A következő prezentáció a Földközi tengeren bajba jutott migránsok mentését mutatta be.

A délutánt a Hessen Parkban töltötték a vendégek. A Park hatalmas skanzen. A faszerkezetes házakat a megvásárlás után szétszedik, ide szállítják, majd a parkban újra összerakják. Itt berendezett házakat, műhelyeket lehetett látni, és a mindennapi életbe is betekintést nyerhettünk. Legutóbbi szerzeményük a főtéren 500 ezer euróba került.

Szombat délelőtt három műhely között lehetett választani. Ezek a követezők voltak:

  • Németek kivándorlása Oroszországba
  • Hontalan és hazátlan németek a II. világháború után
  • Szíriai menekültek

  • Az előadások mind németül hangzottak el, így az első műhelyt választók jártak a legjobban, mert az előadás anyagát angol, olasz, spanyol és francia nyelven is kinyomtatták. Délután Carcaixent és Braunfels aláírta a hivatalos testvérvárosi egyezményt. Az este gálavacsorával zárult.

    Vasárnap a delegációk az Európa Market előkészítésén dolgoztak. Itt minden nemzet - akik meghívást kaptak-, bemutathatta ételspecialitásait. Kiskunfélegyháza a hagyományos szalámin és kolbászon kívül egy - a németetek számára különleges - ételt mutatott be, a körözöttet. Hatalmas volt a sikere, és nagyon sokszor kellett elmondani, melyek az alkotó elemei ennek a hagyományosan magyar különlegességnek. A pálinka is nagyszámú rajongóra talált. Ezalatt a képviselők a projekt továbbviteléről tárgyaltak, így ők csak később tudtak csatlakozni csapatukhoz. Este egy utolsó találkozó adott lehetőséget a búcsúzásra.

    A kiutazást a polgármesteri hivatal az Opel Vivaro kisbusz rendelkezésre bocsájtásával, a Testvérvárosi Egyesület Német Szekciója pedig üzemanyag-hozzájárulással támogatta.

     

    Kövessen minket a Facebookon is!