Gazdaság 2017. június 15. 10:15 Forrás: agrotrend.hu

Új gabonafajokra van szükség a változó időjárás miatt

Új gabonafajokra van szükség a változó időjárás miatt
Az elmúlt év azonos időszakához képest még látványos változás tapasztalható a mezőgazdasági áraknál, az elmúlt hónapokhoz képest azonban már inkább egy stabilizálódás figyelhető meg a növényi és állati termékek árszintjénél is. A meleg, csapadékszegény időjárás azonban újabb kihívás elé állítja a növénytermesztőket, ami a jövőben erőteljesen ráirányítja a figyelmet a genetikaváltásra, a szárazságtűrő gabonafajok használatára.

- A legutóbbi mezőgazdasági ár adatok alapján folytatódik a termelői árak eddigi trendje, legalábbis az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek árszintje legutóbb 1,2%-kal csökkent, míg az állati termékek ára ismét emelkedett, ezúttal 14,5%-kal. Az előző évi adatokhoz képest tehát még mindig jelentős elmozdulást látunk, ha azonban az elmúlt hónapok termelői árait nézzük, akkor már inkább a stabilizálódás irányába mozdulnak - mondta Tresó István, a K&H Agrár fejlesztési főosztály vezetője.

A tartósan alacsony árszint mellett a növénytermesztők helyzetét tovább nehezíti, hogy a korán beköszöntő nyári meleg és az ezzel együtt csapadékszegény időjárás miatt korai kényszerérés tapasztalható a gabonaféléknél, ami a várható termésmennyiségre is erőteljes negatív hatással van. Ez még inkább felhívja a figyelmet arra, hogy a terméstechnológiák korszerűsítése mellett a tudatos genetikaválasztás legalább olyan fontos.

- Az időjárási körülmények változása miatt tehát már most időszerű a szárazságtűrő genetikákra átállás, amire számos magyar fejlesztésű gabonafaj is rendelkezésre áll” - hangsúlyozta ki Tresó István.


 

Kövessen minket a Facebookon is!