Helyi hírek 2017. június 26. 07:30

Szakértőnktől - Tartási szerződés – Öröklési szerződés – Végrendelet

Szakértőnktől - Tartási szerződés – Öröklési szerződés – Végrendelet
Közjegyzőként gyakran keresnek meg ügyfelek, hogy adjak tanácsot, milyen dokumentum készüljön arra az esetre, ha végintézkedés útján szeretnének magukról gondoskodni idősebb napjaikra.

Először is le kell szögezni, hogy a végrendelet erre a célra nem kifejezetten alkalmas. Sokan abban a tévhitben vannak, hogy amennyiben a kiszemelt eltartó javára végrendelkeznek, akkor ezzel már biztosítva vannak, hiszen ha az eltartó örökös nem teljesíti tartási kötelezettségét, akkor a végrendelet érvényét veszti. A végrendelet ugyanakkor egy egyoldalú nyilatkozat, ezért – még ha esetleg bele is fogalmazza a végrendelkező a végrendeleti örökös eltartási kötelezettségét – az nem fog kötelezettséget keletkeztetni az örökös vonatkozásában, sőt a végrendelet sem lesz automatikusan érvénytelen csupán megtámadható a törvényes örökösök által, ha az örökös elmulasztja ez irányú feladatait.

Amennyiben valaki az eltartásáról szeretne gondoskodni, úgy a tartási, vagy az öröklési szerződés jöhet elsősorban szóba. A különbség a kettő között, hogy a tartási szerződés alapján az eltartó még az életében megszerzi az eltartó által az eltartás ellentételezéseként felajánlott vagyontárgyat, míg az öröklési szerződés alapján erre csak az örökhagyó halála után kerül sor. Tartási szerződést akkor érdemes kötni, ha az eltartó által preferált eltartó nem rendelkezik az eltartáshoz szükséges jövedelemmel, de mégis az eltartó azt szeretné, ha ő gondoskodna róla idősebb napjaira. Öröklési szerződést pedig akkor javasolt választani, ha jó a kapcsolat a leendő eltartóval, de szeretné mégis biztonságban tudni magát az örökhagyó és a tulajdonát megtartani.

Mindkét szerződés vonatkozásában több biztosíték is rendelkezésre áll a felek részére, mivel a felajánlott ingatlan tulajdoni lapjára bejegyezhető a tartási jog (tartási szerződés esetén), illetve az elidegenítési és terhelési tilalom (öröklési szerződés esetén), valamint - lévén kétoldalú a szerződés - azt csak a felek által közösen, vagy a bíróság által hozott ítélettel lehet megszüntetni.

Dr. Csonka Péter közjegyző



 

Kövessen minket a Facebookon is!