Közélet 2014. január 13. 09:15 Forrás: Fotó: bacs-szakma.eu

Intézményi tanács segíti az iskola munkáját

Intézményi tanács segíti az iskola munkáját
A tanulók, a szülők, a tantestület és a fenntartó közös képviselete, az iskola vezetésének és a delegáló szervezetek aktív együttműködésének elősegítése, az oktatás minőségének javítása, valamint a fontos döntések meghozatalában való együttműködés a célja a Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium intézményi tanácsának, amelynek január 7-én volt az alakuló ülése – mondta el a Félegyházi Közlönynek Ágoston Tibor intézményvezető.

Mint azt Ágoston Tibor elmondta, az intézményi tanács komoly segítséget jelenthet többek között a külső szervekkel történő kapcsolattartás, az iskolai programok szervezése és az iskolai alapítványok működése terén, például a szülői kapcsolati tőke bevonásával. De számítanak a grémiumra a fejlesztések véleményezésében, a diákok – szülők – nevelőtestület – fenntartó közötti kapcsolattartásban, és a fejlesztési, beruházási tervek megállapításában is.

– Intézményünk fő céljai közé tartozik a nyitás úgy a lakosság, mint a szülők felé. Már eddig is komoly erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy a szülők belelássanak az iskola belső életébe, és hogy együttműködő partnerek tudjunk lenni a gyerekek nevelésében. Átvenni nem, de segíteni, támogatni szeretnénk a szülők feladatát és felelősségét. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk a halmozottan hátrányos gyerekek családjára, így például az Arany János program keretében akár buszt küldünk a szülőkért a környező településekre, hogy részt tudjanak venni a szülői értekezleten, és értesüljenek gyermekük fejlődéséről – hangsúlyozza az intézményvezető.

A nyitás másik fő célközönsége a félegyházi lakosság. Ágoston Tibor szerint ennek számos színtere lehet, hiszen az iskola lehetőségek egész tárházát tudja kínálni a helybélieknek. Így például a könyvtár, vagy a taniroda szolgáltatásait a könyvkölcsönzéstől a fénymásoláson, dokumentumok készítésén át az iroda, tárgyalósarok vagy tárgyalóterem bérléséig, akár néhány órára is. Nem beszélve a rendelkezésre álló szürkeállomány – például a mérnökök –, a rajzprogramok, CNC gépek szabad kapacitásáról.

– Ez egy olyan együttműködési lehetőség – hangsúlyozza az intézményvezető – amiből mindenki profitál: az iskola növelheti bevételeit, a lakosság, helyi vállalkozók pedig megfizethető, magas minőségű szolgáltatáshoz jutnak.

A döntési, véleményezési javaslattevő jogkörrel rendelkező intézményi tanács tagjai – az intézményvezető mellett – Gyenes Attila önkormányzati képviselő, Tóth Erzsébet Katalin tanár, Kiss Fekete Bence tagintézményvezető-helyettes, valamint a szülők képviseletében Bajzák Andrea és Németh László.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!