Kistérség 2017. július 25. 10:00

Megújult templomot és művelődési házat vehettek birtokba a pálmonostoriak

Képgaléria
Megújult templomot és művelődési házat vehettek birtokba a pálmonostoriak
Két fontos intézmény felújítása fejeződött be az elmúlt időszakban Pálmonostorán. Az egyik a templom, a másik a művelődési ház. A felújított intézményeket ünnepélyes keretek között július 23-án vették újra birtokba a helybeliek. A templomkülső szemet gyönyörködtetően megújult. A jeles eseményhez kapcsolódó misét dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta, és ő áldotta meg a felújított templomkülsőt. A szertartáson a helyi egyházközség gyermekei adtak műsort. Hivatalosan a mise alkalmával jelentették be, hogy Bajkó Zoltán plébános helyét Szécsényi Attila veszi át mind Pálmonostora, mind Gátér papi teendőinek ellátásában.

A Katona József Művelődési Ház az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok támogatása keretéből lehívott csaknem 20 millió forintból újult meg, önkormányzati kiegészítéssel kívül és belül egyaránt. Új nyílászárókat kapott az intézmény és a vizesblokkot is felújították. Cseszkó László polgármester megnyitó beszédében kiemelte, hogy a falu életében rendkívül fontos szerepet szán a művelődési háznak. A kultúra, az értékek minél szélesebb körű kiterjesztésével igazi közösségi színtérré kívánja tenni. A kultúra – ahogyan dr. Bábel Balázs fogalmazott – a latin colo, colere, „művelni” igéből származik, eredendően tehát a földművelésre vonatkozott, és került át fokozatosan szellemi síkra. Ezzel a gondolattal vonhatunk párhuzamot a falu mindennapi élete, és a mindenki számára szükséges szellemi-lelki és kulturális javak megteremtése között.

A felújított épület átadásán Cseszkó László polgármester, dr. Torma Andrea jegyző és dr. Bábel Balázs érsek vágta át a nemzeti színű szalagot. Az avató ünnepség zárásaként a helyi Százszorszép Óvoda kicsinyei, valamint Héjja Bella énekkel és tárogatózenével színesítette a rendezvényt.

Fotók: Fehér Csaba
 

Kövessen minket a Facebookon is!