Helyi hírek 2017. augusztus 7. 07:30

Hollywoodi produkció Berlinben

Képgaléria
Hollywoodi produkció Berlinben
Ismét csodás szakmai szereplési lehetőséget kínált az élet: részt vehettünk a berlini világbajnokságon. A kiskunfélegyházi középiskolákból 8-an indultunk útnak: a Közgéből Bartók Bálint, Hartyániné Barta Judit és én, Csenkiné Bihal Mária, az egykori PG-ből Nagy Dániel, Fodor Ádám és Árokszállási Tamás, a Kossuthból Kovácsné Seres Andrea (volt közgés versenyzőnk) és Balasi Szandra tanítványa, a Business School képzéstől.

Valamennyi versenyző jelentkezett gépírás versenyre; 30 perces másolás szerepelt feladatként. Miután 17 évesek elmúltak, junior csoportban szerepeltek: elvárás volt Tőlük a percenkénti 300 leütés - 1000 leütésben max. 2,5% hibával. Téma: az Európai Unió 2020-as stratégiája. Szandi versenyzett a felnőttek között percenkénti 360 leütéselvárással.

Sajnos a másolási eredményeket gyökeresen befolyásolta, hogy írás közben az olasz felügyelő többször megszólalt, majd a projektorhoz ballagott, kikapcsolta azt. A magyar csapat az 1-2. sorban kapott helyet, mindent észleltek… Reklamációnkat elfogadták, hatása mégsem volt. A technika ördöge is közbeszólt: Nagy Dani gépe a verseny előtt pár perccel indult csak el. Eredményeink: Árokszállási Tamás 30., Nagy Dani – a kalandok ellenére – 40. helyezést ért el. Balasi Szandi felnőtt kategóriában 51. lett (Tőle 360 leütés a percenkénti elvárás). Bartók Bálint 2 hibával többet vétett, Fodor Ádám 12 leütéssel kevesebbet írt, ami ebben a szituációban szinte természetes; csak elismeréssel gratulálhatunk fegyelmezett helytállásukért!

A fiúk indultak beszédíró gépírásból is: pendrájvon 15 perces hanganyagot kaptak, amit 10 percig másoltak. A szöveget 1000 karakteres percenkénti sebességgel hallották, amit diktálni is nehéz, írása pedig nagy figyelmet igényel, hisz írás közben kell dönteni a helyesírásról is. A diktátum az Európai Unió alapításáról, a követendő útról, a közös jövő tervezéséről szólt. Korosztályuktól a mennyiségi elvárás szintén 300 leütés percenként, de a hibahatár szolidabb: 0,5% 1000 leütésben, tehát 1000 leütésenként lehet max. 5 hiba. Eredmény: Fodor Ádám 9. helyezett lett, Nagy Dani 14. Árokszállási Tamás gépe a 8. percben feladta, Bálint nem bírt túllépni az előző megpróbáltatáson.

Igyekeztünk tisztességgel teljesíteni; 26 ország 488 résztvevőjét összevetve saját kategóriájukban remekül helytálltak versenyzőink. Abban bízom, hogy a nehézségek erősítik jellemüket, tartásukat! A versenyeket a Hollywood Média Hotelben bonyolították – innen a cikk címe.

A berlini program nagyszerű lehetőség volt kirándulásra, ismeretbővítésre, kapcsolatteremtésre, nyelvgyakorlásra. Mindnyájunknak befizettünk buszos városnézésre, az ifjúságnak a Fiatalok napjára, a felnőtteket egy buszos potsdami útra.

Magunk szervezésében meglátogattuk a berlini állatkertet, ami 1844 óta fogadja az érdeklődőket 34 hektárnyi területén. A világon egyedülálló fajgyűjteménye, 3 emeletes akváriuma lenyűgöző látvány. Kis pandájuk – a legfrissebb jövevény – elkápráztatott bennünket.

A temérdek látnivalóból csak néhányat sikerült alaposabban „bevenni”, így: a Berlini Dómot, a II. világháborús sérüléseket őrző evangélikus templomot. Feljutottunk a 60-as évek végén épült, 368 m magas tv-toronyba, döbbenettel álltunk a Berlini fal előtt, amely 1961. augusztusától 1989. november 9-éig „szolgálta” Berlin szétválasztását. A japánok a fal helyére – 1 millió eurónyi felajánlásból – 10 000 cseresznye fát ültettek. Ellátogattunk a híres Checkpoint Charlie-hoz, amely a leghíresebb katonai ellenőrzőpont volt a Vasfüggöny berlini területén. Meglátogattuk a Brandenburgi kapu közelében lévő Holokauszt-emlékhelyet, ahol mintegy 3000 különböző magasságú betontömb emlékeztet az elpusztított zsidó honfitársakra – az elveszettség érzését keltve a labirintus kőrengetegében.

Körbejártuk a potsdami békeszerződés helyszínéül szolgáló, 1990-től az UNESCO világörökségévé fogadott Cecilienhof palotát, majd szakadó esőben megcsodáltuk a XVIII. század közepén épült Sanssouci porosz királyi kastélyegyüttest, amelyet – a hasonlatosság miatt – „porosz Versailles”-ként emlegetnek. A homlokzaton híres felirat olvasható: Sans, souci – gondtalanul, ahová Nagy Frigyes, a művészeteket kedvelő király a nyilvánosságtól, az államügyektől, a problémáktól visszavonult.

Kívülről megtekintettük az olimpiai stadiont, amelyet az 1936-os olimpiára építettek.

Útkeresésünket Szekeres Gergő, Judit kolléganőnk jó barátja segítette, aki a Humboldt Egyetemen készül doktorijára. Irányításával juthattunk el több nevezetességhez, Neki köszönhetjük az arcfelismerő tükör elfordulása titka értelmezését, az árnyékot érzékelő pingvinek forgási „szándékát”, s arcképeink virtuálisan berlini falra kerülését.

Az ifjúságnak a szerda délután diákprogrammal telt. Többnyelvű társulat alkotott egy-egy csoportot, akiknek a feladata volt egy berlini falrészlet megtervezése, megfestése. A témakidolgozást és a festékszórást érdekes, újszerű feladatnak tekintették, sajnos a kedvezőtlen időjárás miatt a diáknap nem folytatódott.

A programok ékességei a nyitó és a záró ünnepségek. Mindkettő a Delphi moziban kezdődött. A nyitó ünnepségen megemlékeztek a közelmúltban elhunyt török és olasz vezetőkről, visszaemlékeztek a világbajnokságokra az 1800-as évek közepétől. Rendkívül ügyes homokszóró produkcióját láthattuk, amint rövid átmeneti megoldásokkal eljut a súlyos történelmi események bemutatásán át a 2017-es Intersteno Kongresszus és Világbajnokságig.

A záró ünnepségen értékelték a versenyeredményeket, majd buszokkal grillpartira vittek bennünket a Spree folyó melletti Zenner Haus étterembe. Ott mondhattunk búcsút a világbajnokság programsorozatának, s tudhattuk meg, hogy a 2 év múlva esedékes folytatás az olaszországi Szardínia szigetén lesz.

Felkészítő Kollégáim nevében köszönöm a kedves Szülők bizalmát, Versenyzőink felkészülését, partneri hozzáállását, Munkatársaink együttműködését, valamennyi Segítőnk, Támogatónk hozzájárulását, Intézményvezetőink együttgondolkodását, mérhetetlen segítőkészségét. Külön tisztelettel köszönjük a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum és a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium Vezetőinek döntését, miszerint a közgések valamennyi utalható kiadását saját költségvetésükből vállalták.

Engedjék meg, hogy támogatóinknak ily módon is tisztelettel köszönjük önzetlen segítségét!

Papp Gyula főigazgató úr, Vikker József főigazgató-helyettes úr - Kiskunhalasi SZC, Tasi Judit igazgató asszony, Gajdicsné Lovász Judit, Marton-Sáringer Katalin igazgatóhelyettesek - Kiskunhalasi SZC Kkfházi Közgazdasági Szakgimnázium, dr. Várszegi Asztrik főapát úr - Pannonhalma, Rokolya Csaba igazgató úr, Seresné Szabó Anikó gazdasági vezető-helyettes - Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye, Ágoston Tibor igazgató úr, Orosziné Gulyás Ildikó igazgatóhelyettes asszony - Kiskunhalasi SZC Kossuth Lajos Szakképző Iskola, Csányi József polgármester úr és Kiskunfélegyháza Város képviselő-testülete, Kisné Drubi Anikó pénzügyi osztályvezető, Vargáné Rácz Judit asszony, dr. Vancsura István polgármester úr és Tiszaalpár képviselő-testülete, Lezsák Sándor alelnök úr, Kakulya Zoltán úr, Árokszállási Imre úr, Bartók István úr - Inter Auto Trans Kft., Gyenes Balázs cégvezető úr - Berkemann Hungary Kft., Hatvani László ügyvezető igazgató úr - P&P Pékáru Kft., Hajagos Dezső ügyvezető úr - Anthera Kft., Sándor-Benke Anett marketing igazgató asszony - FÓKUSZ Takarék, Szabolcski Ahác Annamária asszony - Andoléna-Dent Kft., Páll Dénes ügyvezető úr - Páll Fűtéstechnika Kft., Buszlai István ügyvezető úr - Marillen Gyümölcsfeldolgozó Kft., Ruskóné Patyi Erika asszony, Bognár Miklós úr, Szuperinfó Kiskunfélegyháza, munkatársaink: Radics Tímea, Barna Melinda, Besze Józsefné, informatikus kollégáink: Szombati Szabolcs, Dulicsek István, Kiss Péter.

Tisztelettel köszönjük valamennyiük bizalmát, támogatását, köszönet minden bátorító szóért! A 2019-es világbajnokságot az olaszországi Szardínia szigetén rendezik meg. Ha arra érdemes kis csapat áll össze a jövő vb.-je idejére, Tisztelettel kérjük Önöket, akkor is legyenek segítőink.

Csenkiné Bihal Mária
felkészítő tanár

 

Kövessen minket a Facebookon is!