Kistérség 2017. szeptember 6. 09:30

A falu gondnoka

A falu gondnoka
Gyovai Andrásnak a lakhelye a munkahelye is egyben. Mintha a sajátja lenne, úgy viseli gondját a falunak. Gondoskodását és a közösségi életben vállalt aktív és önzetlen munkáját a közelmúltban Magyar Bronz Érdemkereszttel ismerték el. A rangos állami kitüntetést Kontrát Károly miniszterhelyettestől, parlamenti államtitkárától vehette át a Belügyminisztériumban.

Fotó: Vajda Piroska

Gyovai Andrásék kertje pompázik a virágoktól, udvarukban pedig mindenféle háziállat megtalálható. András jó barátai a lovak, amelyek egyben munkatársai is. Közösen állnak szolgálatba, ha kell. Fuvaroznak mindenfélét, de legszívesebben a gyerekeket kocsikáztatják. A 62 éves tősgyökeres gátéri férfi megilletődve mesélt a díjátadásról a baon.hu-nak

– Örömmel fogadtam a kitüntetést, de nem sikerült még teljesen feldolgoznom az eseményeket. A díj inkább szorongással tölt el. Még nem tudok igazán örülni. Szép volt az átadási ünnepség, ahol én voltam egyedül fizikai munkás – mesélte András, aki rögtön hozzátette: nem a kitüntetésért teszi a dolgát, eszébe sem jutott, hogy valaha érdemkeresztet kap. Elmondta, 23 éve van a gátéri önkormányzatnál. Korábban az építőiparban dolgozott, ám a dereka miatt az orvos azt javasolta, válasszon könnyebb munkát, így lett a falu parkgondozója. – Örültem, hogy 25 év után végre nem kell minden nap a ingáznom. Most az egész falu a munkahelyem, amit nagyon megbecsülök. Igyekszem a munkám mellett segíteni a gátériaknak. A helyi rendezvényeken szívesen megfőzöm a pörköltet. A nyúltól kezdve kecskét, birkát, marhát mindent elkészítek. De legjobban a kecskét szeretem főzni és enni is – tette hozzá András. Büszkén mesélt arról is, hogy fia, Norbert festményeivel bekerült a helyi értéktárba. A virágok szeretetét pedig a lánya örökölte, aki virágkötőként dolgozik Félegyházán.

Gyovai Andrást a kitüntetésre Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester jelölte. Elmondta, olyan embert szeretett volna felterjeszteni erre a rangos kitüntetésre, akinek nincs semmiféle hivatali pozíciója, nem tölt be vezetői beosztást. Egyszerű közember, aki a mindennapi munkája mellett nagyon sok plusz feladatot vállal a faluért.

– Sokan nem látják, hogy mi mindent tesz Gyovai András a településért. Munkaköri leírása szerint parkgondozó, de emellett nagyon sok munkát végez a faluban. András nagyon jól szót ért a közmunkásokkal, bekapcsolódik a munkájuk irányításába. Saját lovaskocsijával, saját lovaival hosszú évek óta ingyen végzi az összes önkormányzati fuvaros munkát. Ezenkívül a legtöbb önkormányzati, civil és családi rendezvényen vállalja a pörköltfőzést. Nincs olyan gyermeknap, óvodai és iskolai rendezvény, hogy ne kocsikáztatná meg a gyerekeket. Nagyon jó közösségteremtő és kiváló a humorérzéke is.
Gátér közismerten szegény falu, ezért is fontos kiokoskodni, hogy tudnánk a szegénységünk ellenére boldogulni. András állandóan azon töri a fejét, mit lehetne megoldani, jobban csinálni. Ugyanakkor segít a hivatali munka gördülékenységében is. Egyszóval a falu szíve-lelke – jellemezte a polgármester. Azt is elmondta, a díj nem jár anyagi juttatással, de reméli, hogy az erkölcsi elismerés hitet és erőt ad a további munkájához.

 

Kövessen minket a Facebookon is!