Kistérség 2017. szeptember 26. 17:30 Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Végéhez közelednek a munkák Tiszaalpáron

Végéhez közelednek a munkák Tiszaalpáron
Egy éve kezdett nagy munkába a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Nagy-tónál, Tiszaalpáron. A kivitelező hamarosan befejezi a munkát és átadja azt az ott élő madarak százainak. Az élőhely-fejlesztés eredményeként nagy területű, nyílt vízfelszín és egy kéthektáros költősziget várja majd a tavasszal visszaérkező madárcsapatokat.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park

A holtág és a Nagy-tó közötti közvetlen kapcsolatot biztosító csatorna, illetve a kettőt elválasztó zsilip felújítása befejeződött, a vízpótlás és a vízleeresztés már szabályozottan történhet. Elkészült a tőzegbányató és a Nagy-tó összeköttetését jelentő csatorna építése is. A csatorna összefolyásainál elhelyezett átereszt is megnyitották, így ez biztosítja az átjárást a víznek és a halaknak a két tó között.

A műszaki átadás-átvétel előtt egy utolsó bejárást végeztek a területen a kivitelezővel és a műszaki ellenőrrel. A munkagépek az utolsó simításokat végzik, de a madarak zavartalanul táplálkoznak a tó belső részein.

A végső befejezésig hátravan még a költősziget növényesítése füzekkel és rekettyéssel (ez pályázaton kívüli vállalása a nemzeti parknak), valamint várhatóan tavaszra marad egy profi fotósles megépítése is.

 

Kövessen minket a Facebookon is!