Kultúra 2017. október 5. 09:30

Könyvtársarok - Szabó Magda centenárium

Könyvtársarok - Szabó Magda centenárium
100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító.

Fotó: Jaffa kiadó

Az egyik legnépszerűbb regénye az Abigél, amely a második világháború idején egy vidéki református leánynevelő intézetben játszódik. A főszereplőnek, az elkényeztetett pesti gimnazistának, Vitay Georginának megfontolt, felelősségteljes felnőtté kell válnia, hogy saját és édesapja életét megmentse. A számos kiadást megért ifjúsági regényből tévésorozat, hangoskönyv és musical is készült.

A Für Elise a debreceni születésű írónő gyermek- és ifjúkorát meséli el. Csak ebben a kötetben tűnik fel a Zentáról szörnyű körülmények között menekült, örökbefogadott testvér, Bogdán Cecília, akit Magdolna kezdetben bizalmatlanul méregetett, ám a féltékenység a későbbiekben igazi, önzetlen, testvéri szeretetté alakult át.

2003-ban Franciaországban a legjobb külföldi műnek járó Fémina-díjjal jutalmazták Az ajtó című regényét, amelyben bejárónőjének, a két évtizeden át nála szolgáló Szeredás Emerencnek állít emléket. Hősét mély lélekábrázolással mutatja be, aki az élet bármely pillanatában, bármilyen körülmények között meg tudja állni a helyét.

A félegyházi születésű Szántó Piroska a szerző első, Freskó című műve olvasása után elragadtatva írt levelet és ajánlotta fel barátságát. Először munkakapcsolat alakult ki közöttük: a festőművész illusztrálta a Bárány Boldizsár című verses mesét és a Sziget-kék című meseregényt, Szabó Magda pedig több kiállítását is megnyitotta.

 

Kövessen minket a Facebookon is!