Kistérség 2017. október 29. 08:30

Malacuk volt a jakabszállásiaknak

Képgaléria
Malacuk volt a jakabszállásiaknak
Izgalmas programokkal várta a jakabszállási I. Böllérfesztivál október utolsó hétvégéjén a községi Parkerdőbe kilátogató vendégeket, akik a megrendezett disznótor mellett egyéb malacságokkal is találkoztak. Civil kezdeményezésre, a helyi önkormányzat támogatásával indult útjára a rendezvény, mely a szervezők – Konfár János, Krisztián Aranka és Szabó László – álmának megvalósulásával egy új hagyomány megteremtésére is lehetőséget biztosít.

Mint minden disznóvágás, az első Böllérfesztivál is kora reggel indult. A rendezvényre, melyet Jakabszállás Község Önkormányzata 200 ezer forinttal támogatott, hat csapat nevezett be, közöttük a kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakács Klub is, Mangal Ica névre hallgató sertésükkel. A csapatoknak rangos zsűri előtt kellett tanúbizonyságot tenni jártasságukról, kezdve a sertések leszúrásával, melyet elektromos sokkolás mellett egymás után végeztek el a gyakorlott böllérek. Ezt követte a pörkölés, kaparás, és az egyik helyen egy ritkaság számba menő kopasztásos technikát is láthattunk.

Hamarosan sorban lógtak a malacok, s a csapatok meg is kezdték a szétbontásukat. És miközben asztalra kerültek a különböző húsok, sonkák, csülkök, addig elkészült az ilyenkor kihagyhatatlan hagymás vér is. A katlanokban abalé gőzölgött, mely mellett a csalogató sült hús illata, és természetesen a házi pálinka íze igazi disznótor hangulatot teremtett.

A hagyományos bélmosás és az autentikus eszközök mellett a legmodernebb gépek is előfordultak a feldolgozás során, s dél felé már rudakon lógó betöltött kolbászok díszítették a sátrak előterét. A disznótoros ebéd részeként a sült hurka, kolbász mellé töltött káposztát is készítettek a versenyzők, mely az egyéni ízlésnek és a különböző szokásoknak megfelelően igen sokszínű volt.

Nem is volt könnyű dolga a zsűrinek, akik figyelve az egész napos munkát, kóstolás után döntöttek a helyezésekről. A félegyházi Amatőr Királyi szakácsok savanyú szíve-nyelve levesükkel különdíjat hoztak el, de a versenyben minden csapat remekelt, így valamennyien sikerekkel térhettek haza.

Az eredményhirdetés után két kismalac még gazdára várt, akik közül az egyikért a leendő tulajdonosnak malacfogó versenyen kellett megküzdenie, a másik pedig árverésen talált új gazdára. Az izgalmas értékesítés is sok érdeklődőt vonzott, aki pedig a nap folyamán a csapatok sátrai között elsétált, régi emlékekkel találkozhatott, ugyanakkor új élményekkel is gazdagodott.

 

K.G.

Fotó: Szabó György Róbert

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!