Kultúra 2018. január 30. 12:30

Író–olvasó találkozó Bán Mórral

Író–olvasó találkozó Bán Mórral
Január 30-án, kedden 17 órakor könyvbemutatóra várja a történelmi regények kedvelőit a Petőfi Sándor Városi Könyvtár. Az érdeklődők Bán Jánossal találkozhatnak, aki Bán Mór írói álnéven, 2017 végén adta ki a nagy népszerűségnek örvendő Hunyadi-sorozat legújabb, 9. kötetét.

A tősgyökeres kecskeméti újságíró az irodalom iránti szeretetét nagyapjának köszönheti, aki gyermekkorában sok időt töltött vele: megtanította írni, olvasni és csodálatos meséket szőtt, amelyek a vele megtörtént háborús eseményeken, az 1950-es évek családi élményein, valamint a legkülönbözőbb helyekről összegyűjtött legendákon alapultak.

Az első írása 1983-ban, 15 éves korában jelent meg Időzónában címmel a Petőfi Népe hasábjain folytatásokban. Majd a katonaság idején nyílt lehetősége arra, hogy történeteket találjon ki az akkor már divatos sci-fi és fantasy műfajában. 2000-től öt alkalommal nyerte el a Zsoldos Péter-díjat, amelyet a legjobb magyar nyelvű tudományos-fantasztikus novelláért vagy regényért ítélnek oda.

2008-tól figyelme a történelmi regények felé fordult. Dicső múltunk egy szeletét szerette volna megörökíteni, amikor a kevésbé ismert Corvin Jánost választotta regénye főszereplőjéül. Ám a 10 éves gyűjtőmunka során rájött arra, hogy élete nem érthető meg, ha nem mutatja be Hunyadi Mátyást és annak apját, Hunyadi Jánost. A tíz kötetre tervezett, cselekményes, olvasmányos, háromgenerációs családtörténet 25-re bővül, amelynek eddig megjelent részei a könyvtárban megtalálhatóak.


 

Kövessen minket a Facebookon is!