Kultúra 2018. január 26. 09:30

Tüntetések könyve

Tüntetések könyve
Ez a könyv történészek és politológusok együttműködéseként született, és hazánk történetének utolsó negyedszázadára tekint vissza. Benne az 1988 és 2013 közötti időszak legfontosabbnak ítélt 56 tüntetéséről és munkabeszüntetéséről olvashatnak az érdeklődők. A szerzők legfontosabb feladatunknak a tények pontos leírását tartották.

„Sine ira et studio”, azaz „harag és elfogultság nélkül” igyekeztek bemutatni e zivataros negyedszázad legjelentősebb tüntetéseit, megvilágítani politikai, gazdasági, társadalmi és kulturális hátterüket. Ne feledjék azonban az esetleges hajdani résztvevők, hogy a „megélt” és „megírt” történelem nem mindig fedi egymást.

Az események olvasásakor azzal is szembesülni kell, hogy legújabb kori történelmünk e legdemokratikusabb időszakában a társadalmat feszítő ellentéteket gyakran nem sikerült megfelelően kezelni, így ezek állandó megléte és ki-kirobbanása az eredményes kormányzást is veszélyezteti. A helyenként igen túlfűtött hangú tüntetések bemutatása elé Einstein gondolata kívánkozik, amely - tőle korántsem meglepő módon - a lényeget ragadja meg: „Az én politikai eszményem a demokratikus eszmény: Személyében mindenkit tisztelni kell, de bálványozni nem kell senkit”

A szerkesztők: Katona András - Kiszelly Zoltán - Salamon Konrád - Simon János - Zachar Péter Krisztián

Negyedszázad 56 tüntetése Magyarországon (1988-2013)
Antológia kiadó, Lakitelek, 2014.


 

Kövessen minket a Facebookon is!