Egészségügy 2018. június 3. 13:30 Forrás: agrotrend.hu

Közeledik a parlagfűszezon

Közeledik a parlagfűszezon
A földhasználó köteles az adott év június 30-áig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Fotó: Thinkstock illusztráció

Július elsejével idén is megkezdődik a parlagfűvel fertőzött területek hatósági ellenőrzése, amelynek során a védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki. Ez 15 ezer forinttól  millió forintig terjedhet.

A talajművelés során mélyebb rétegekbe került magok akár 30-40 évig is csírázóképesek maradnak, és ha egy újabb talajmozgatás a felszín közelébe hozza őket, akkor növekedésnek indul a növény. A virágpor szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztusban történik meg, ezután kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig tart. A virágpor tömegesen termelődik, a szél útján terjed, akár 100 km-es távolságra is képes eljutni. A termés érése október közepe táján kezdődik.

A fenti törvényi kötelezettségen túl fontos tudni a területalapon igényelt támogatások esetében a 10/2015 (III.13) FM rendelet értelmében a gyommentesítés – beleértve a veszélyes gyomnövényeket, amelyekbe a parlagfű is beletartozik – jogosultsági feltétel, azaz az a terület, amelyen mezőgazdasági termelés folyik, de nagymértékű, súlyos lágyszárú gyomosodás észlelhető, a vizsgált támogatási évben nem támogatható.




 

Kövessen minket a Facebookon is!