Közélet 2014. január 20. 15:08

Lezárult a hivatal és a volt jegyző közötti munkaügyi per

Lezárult a hivatal és a volt jegyző közötti munkaügyi per
Lezárult a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal és dr. Csölle Yvette közötti munkaügyi per a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Félegyháza volt jegyzőjének munkaügyi keresetét a munkaügyi bíróság elutasította. Erről január 20-án tájékoztatta a sajtót dr. Endre Szabolcs a város jegyzője.

Endre Szabolcs elmondta, hogy a perre azt követően került sor, hogy a város polgármestere, Kapus Krisztián, a 2013-as év első munkanapján – közvetlenül azt követően, hogy az önkormányzati törvény módosulása folytán a jegyző feletti munkáltatói jogkör gyakorlására kizárólagosan jogot szerzett – bizalmatlanság jogcímén felmentette a polgármesteri hivatal vezetőjét. Dr. Csölle Yvette a felmentés jogszerűségét vitatta és 12 millió forint pertárgy értékben keresetet indított a hivatal ellen.

A bíróság – a polgármesteri hivatal képviseletét ellátó dr. Ember Alex munkaügyi szakjogász, ügyvéd gondolatmenetét szinte teljes egészében átvéve – a döntéshozatalban nem a jegyző szakmai tevékenységét vizsgálta, hanem azt, hogy a közte és a polgármester között kialakult viszony alkalmas volt-e arra, hogy a polgármester a jegyzőbe vetett bizalmát elveszítse.

Az ítélet lényege, hogy a felek közötti viszonyból, illetve a jegyző tevékenységéből kifolyólag a polgármester nem tudta maradéktalanul gyakorolni a hivatal irányításában az őt – a mindenkor hatályos önkormányzati törvény alapján – megillető jogköreit.

 

H.S.

Kövessen minket a Facebookon is!