Program 2018. december 3. 18:00

Ha a budapesti jazzmozgalom naplót írt volna...

Ha a budapesti jazzmozgalom naplót írt volna...
Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar jazztörténeti kutatás. 55 éves gyűjtőmunka eredményeképpen jelent meg Simon Géza Gábor: Ha a budapesti jazzmozgalom naplót írt volna 1919 - 1950 című kötete. Ezt a könyvet mutaják be december 4-én, kedden 17 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A szerzővel, a Magyar Jazzkutatási Társaság elnökével Dulity Kálmán beszélget.

Fotó: Ayhan Gökhan

Simon Géza Gábor zene- és hanglemeztörténész, zenei újságíró és producer, zenei könyvtáros, elismert diszkográfus. 

1961–65 között a budapesti Egressy Gábor Gimnáziumba járt. 1988–90 között Soros zenetudományi ösztöndíjakkal (2 és 1 éves) a magyar dzsessztörténetet kutatta Ausztriában, a Német Szövetségi Köztársaságban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Hollandiában, valamint Budapest Főváros Levéltárában, az Országos Levéltárban és számos magángyűjteményben. A kutatómunka eredményeit 1990 óta önálló kötetekben folyamatosan publikálja.

1964 óta a zenei szakmában tevékenykedik, 1967–97 között a Magyar Rádió dzsessz és gramofon lemezek készítésével foglalkozó műsorait szerkesztette. 1970-től több mint 50 (magyar, osztrák, német, lengyel) lapban publikált dzsessz témában magyar, német és angol nyelven, 209 dzsessz- és klasszikus, valamint kortárs-zenei LP/CD/MC készítője (szerkesztő, producer, szövegíró, fordító, fotós, borítótervező, diszkográfus). 1985–87 között a Hungaroton Archívum munkatársa, 1987–89 között az első magyar magán lemezkiadó a Pannonton művészeti igazgatója volt. 1991-től a Magyar Jazzkutatási Társaság (a világ egyetlen nemzeti dzsesszkutatási társaságának) elnöke. 2006-tól a www.jazzkutatas.eu honlap főszerkesztője.

Az utóbbi két évtizedben általában évi két szakkönyv jelenik meg a tollából. Zenei könyvtárakban, iskolákban, klubokban a legkülönbözőbb zenei témákban tart előadásokat, hosszabb sorozatokat. Rádió- és tv-műsorok állandó vendége Magyarországon és Ausztriában. Összesen közel ötezer előadást tartott eddig - írja róla a Wikipedia. 


 

Kövessen minket a Facebookon is!