Kultúra 2019. május 12. 13:00

Titkok a levéltárból – Holló Lajos hagyatéki leltárából

Titkok a levéltárból – Holló Lajos hagyatéki leltárából
Holló Lajos (1859–1918) több, mint harminc éven keresztül, 1887-től haláláig volt Kiskunfélegyháza országgyűlési képviselője. A budapesti, Városház utca 14. szám alatti lakásán felvett hagyatéki leltárt Budapest Főváros Levéltára őrzi. Ez alapján képet lehet kapni egy lapszerkesztő ügyvéd polgári lakásáról, amelyben volt külön iroda, háló, gyermekszoba, szalon, úri szoba, ebédlő, konyha, két kamra és cselédszoba is.

Ebben a lakásban ugyan nem sokat jártak Holló ügyfelei és ismerősei, mivel az ügyvéd lakcíme szinte minden évben változott, s csak élete utolsó éveiben lakta ezt a szecessziós, korszerű bérházat. 1907 és 1914 között azonban minden héten összejárt barátaival, a festő Feszty Árpáddal, Feszty Bélával, Ihász Aladárral és másokkal. Nem meglepő tehát, hogy Holló hagyatékában két Feszty-festmény is megtalálható volt. Továbbá egy Long-féle olajkép, egy Pataky-féle olajfestmény, egy Madonna-olajnyomat, valamint több más, csak felsorolás szintjén említett festmény. A kurucokat ábrázoló Pataky-képről még az is kiderül, hogy azt az ebédlőben helyezték el. Holló 212 kötetes könyvtárát az irodában csodálhatták meg vendégei. A szalonban, a társasági élet színhelyén kottaállvány, zongora, szobrok, csillár, selyem garnitúra várták a látogatókat.

A Holló család ebédlőjében tálalószekrényt, pohárszéket, hat székkel ellátott ebédlőasztalt találhattak, bőrüléses karosszék, tálalóasztal, plüssfüggöny, állóóra társaságában. A gyerekszobában fehérre mázolt ruhaszekrény, ágy, fehérneműszekrény, asztal, székek álltak. Néhány keleties berendezési tárgy került a hálószobába (ottomán szék, perzsaszőnyeg). A cselédszobába pedig két ágyat és két szekrényt helyeztek, sőt, egy íróasztal és egy tükör is a cselédek rendelkezésére állt.

A leltár meglepően kevés ruhadarabot tüntet fel. Egy országgyűlési képviselőnek díszmagyarja mellett frakkja és öltönye is volt. Két esernyője és két sétapálcája közül választhatott, ha útnak indult négy utcai viseletének (nadrág és zakó) egyikében. 12 inget és 12 harisnyát váltogathatott.

A berendezés teljes értéke 18 180 korona volt, ami nem mondható nagy összegnek. A budapesti nagypolgári, nem ritkán 8-12 szobás lakásbelsők ismeretében Holló lakása kicsinek tűnik, amire magyarázat lehet az anyagi helyzete. A Magyarország című lapot kiadó Holló számára a sajtó kockázatos vállalkozásnak bizonyult, lejárt váltóit politikai ellenfelei vásárolták fel, ezért kényszerült rá, hogy 1912-ben ügyvédi irodát nyisson Budapesten a Rákóczi út 38. sz. alatt. A Holló család rokonságába tartozott a budapesti Havel Lipót (1847–1933), az ország egyik legjelentősebb építési vállalkozója, az Országház és több más nemzeti középület kivitelezője, aki nagy összegű hiteleket nyújtott Holló számára, ezeket azonban soha nem kapta vissza. A hagyatéki leltár, amelyben a lakásbelső tárgyait is feltüntették, tetemes adósságot mutat ki, amelyet az örökösöknek kellett visszafizetniük.

Brunner Attila




 

Kövessen minket a Facebookon is!