Kultúra 2019. június 23. 13:00

Titkok a levéltárból – Az 1959-es Kiskun Napok

Titkok a levéltárból – Az 1959-es Kiskun Napok
1934 óta bizonyos időközönként a város idegenforgalmi és kulturális céllal Kiskun Napokat szervezett. A kiállításokkal, bemutatókkal, gyermekprogramokkal és sporteseményekkel színesített rendezvénysorozatok nagy tömegeket vonzottak.

A város hosszú kihagyás után 1959-ben tartott újra Kiskun Napokat. Ebben az évben emlékeztek meg Petőfi Sándor halálának 110., Móra Ferenc születésének 80. és halálának 25., Holló Lajos születésének 100. évfordulójáról. A három jeles személy kultuszának ápolása gondoskodott a Kiskun Napok kulturális tartalmáról, a többi program vázát a kiállítások alkották. Az 1959-es négy napos programot augusztus 20-ához kapcsolódóan a Hazafias Népfront városi és járási bizottsága rendezte meg.

Az eseménysorozat augusztus 20-án a 9 órai, a Városháza előtt megtartott alkotmánynapi nagygyűléssel kezdődött, majd ünnepélyesen megnyitották a kiállításokat és vásárokat. A mezőgazdasági jellegű kiállítás a fürdőszálló előtti térségen, illetve a sporttelepen kapott helyet, a Petőfi Általános Iskolában mutatták be a város iparosodásának fejlődését, a szövetkezetek és kézműiparosok termékeit. A Félegyházi Gépgyár pavilonját a gépgyár előtt, a vásár közelében állították fel, a Bányászati Berendezések Gyára a tanácsháza előtt mutatta be termékeit. A városközpontban felállított szabadtéri színpadon kultúrcsoportok szerepeltek. Este a Honvéd pályán tűzijátékban gyönyörködhettek a lakosok, majd fél tíztől a Városháza előtt utcabál kezdődött.

Augusztus 21-én országos állatvásárt és divatbemutatót tartottak, a Petőfi Általános Iskola tornatermében filmbemutatót rendeztek. Másnap a Városháza dísztermében Petőfi Sándor, Móra Ferenc és Holló Lajos életére emlékeztek. 23-án a Móra téren felavatták Holló Lajos szobrát és a szülőházát is emléktáblával jelölték meg. A Korona kerthelyiségében Solti Károly magyarnóta-énekes adott műsort. A Kiskun Napok ideje alatt látogatható volt a Móra Ferenc Gimnáziumban rendezett, a város nagyjait bemutató „Haladó irodalmi hagyományok ápolása” című irodalmi kiállítás, a Tiszti Klubban Bozsó János kecskeméti művész állította ki festményeit, a Petőfi Sándor Általános Iskolában pedig a helyi képzőművészek munkáit nézhették meg az érdeklődők. A Kiskun Múzeumban az 1919-es Tanácsköztársaság 50. évfordulója kapcsán nyílt kiállítás. A sportolók (birkózók, kézilabdázók, kosárlabdázók, teniszezők) Kiskun Viadalok keretében mérték össze tudásukat. A focikedvelők szurkolhattak az FTC NBI-es focicsapata és a város válogatottja között zajló meccsen. A rendezvény első két napján az egész megye szocialista kereskedelme felvonult, hogy árubőséget biztosítson a ruha- és iparcikkek területén.

A rendezvény sikerét bizonyítja, hogy az első napon több, mint tízezer jegyet adtak el a kiállításokra.

Ónodi Márta




 

Kövessen minket a Facebookon is!