Kultúra 2019. június 26. 16:00

Könyvtársarok – Ökogyűjtemény a Zöld könyvtárban

Könyvtársarok – Ökogyűjtemény a Zöld könyvtárban
A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár szép sikert ért el, hiszen 2019-ben az IFLA (Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége) Zöld Könyvtár Díj pályázatán a világ különböző pontjairól érkező, 34 pályázó közül a kolumbiai nyertest követő öt befutó között végzett Írország, Franciaország, Szlovénia és az Amerikai Egyesült Államok mellett.

A könyvtár a kölcsönző részben ökosarkot alakít ki, ahová a témához kapcsolódó könyveket és folyóiratokat helyeznek el, felhívva a látogatók figyelmét a környezettudatos gondolkodásra.

A tizenhat éve, havonta megjelenő Zöld Újság környezetbarát nyomdatechnikával és környezetbarát papírra készül. A magazin írásaival az élhetőbb környezet kialakításához, az egészséges életmód megvalósításához ad tanácsot, öko- és bio-eljárásokat, termékeket mutat be, amelyek hozzájárulnak a testi-lelki harmónia megtartásához.




Joacim Lund norvég újságíró Szőröstül-bőröstül című riportkönyvében az élelmiszerek útját követi végig a termelőtől a kereskedőn át az asztalig. Figyelmeztet arra, hogy az élelmiszerboltokban hozott döntéseink hatást gyakorolnak a környezetre, a természetre és egészségünkre.




A Kaliforniában élő Bea Johnson 2008 óta gyakorolja családjával együtt a Zero Waste, azaz a „nulla hulladék” életvitelt. Mára évente mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termelnek. A sokszor rögös utakat járva szerzett tapasztalatait, praktikus megoldásait osztja meg a tavaly magyar nyelven megjelent művében.








 

Kövessen minket a Facebookon is!