Kultúra 2019. június 24. 08:30

Átadták a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjait

Képgaléria
Átadták a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjait
Szombaton este telt ház előtt díjazták a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál alkotóit a Hírös Agórában.

A 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál legjobb egész estés játékfilmje A kenyérkereső című ír-belga koprodukció lett. Kecskemét város díját Lorenzo Mattotti, a Medvevilág Szicíliában című alkotás rendezője vehette át. A legjobb TV-speciál díját megosztva adta át a zsűri A bandita patkány és Mimi és Lisa – A karácsony fénye filmeknek. A legjobb tv-s sorozat a Vitello Undi barátnője lett, az Országos diákzsűri díját a Micsoda torta! kapta - adta hírül a baon.hu.

A 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját Láng Orsolya vehette át Szezon után című filmjéért. A legjobb egész estés játékfilm a Ruben Brandt, a gyűjtő lett. A legjobb rövid film a BELA Tóth Roland rendezésében. A legjobb televíziós sorozat díját a zsűri két filmnek megosztva adta: Cigánymesék – Riza éjszakája, melyet Tóth-Pócs Roland rendezett és a Kippkopp a hóban, Fabók Szilvia és Tama Mikori alkotása, mely egyben az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület különdíját is megkapta.

A legjobb alkalmazott animáció díját a Comedy Central Pixel Idents kapta, rendezője Mendrei Miklós. A legjobb diákfilm Jacques ámokfutása avagy mikor veszítjük el bizalmunkat önmagunkkal szemben, Horesnyi Máté rendezésében. Andrasev Nadja Szimbiózis című filmjéért megkapta a legjobb első filmért járó díjat, valamint A Magyar Filmkritikusok és az Országos diákzsűri díját is.

A legszínvonalasabb képi formanyelvű alkotásnak Kling Béla Remake-jét ítélték. A Városi Legendák – Az emberi test című munka forgatókönyvét is dyjazták. A legjobb 3D díját a Martian Logistics Co., a legjobb technikai kivitelezését a Solar Walk kapta. Dicsérő oklevéllel illették az Apapara, az Irjam és Jonibe és Platon Karatalev: Orange Nights című alkotásokat.

A Magyar Filmkritikusok Dicsérő oklevelét Láng Orsolya kapta a Szezon után című munkájáért. A gyermekzsűri Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című filmjét találta legjobbnak. A közönségdíj a Kenyérkereső című filmet illette. A zsűrik prominensei, Csupó Gábor, Michael Dudok de Wit és Otto Alder hangsúlyozták, hogy nehéz volt döntést hozniuk a díjak odaítélésében.

Fotó: Bús Csaba
 

Kövessen minket a Facebookon is!