Kultúra 2019. június 26. 13:00

Felavatták Szankon a Kiskun Emlékhelyet

Képgaléria
Felavatták Szankon a Kiskun Emlékhelyet
Harminchárom kiskun település összefogását is jelképezi a Kiskun Emlékhely, melynek avatóját pénteken tartották Szank határában, ahol egykoron az elődtelepülés Árpád kori temploma állt.

– Múltról alkotott képünk, hagyományaink, népszokásaink határozzák meg történelmi karakterünket és a hazánkról alkotott képet – fogalmazott beszédében Nagy István agrárminiszter, aki úgy vélekedett: a kunok hűsége, bátorsága és elszántsága példamutató, amelyből tanulni kell. A miniszter a Kiskun Emlékhelyet köteléknek nevezte, amely a magyarság közös történelméhez köt, amely emlékeztet és közelebb hoz, miközben megidézi a tradíciókat. Mint mondta, a múlt egy iránytű, amely a helyes útra vezet, támpontot ad és erősebbé teszi a magyar közösséget - számolt be a baon.hu.

Lezsák Sándor, a térség országgyűlési képviselője is példaként említette a kunok összetartozás tudatát és a mindenkori szabadságvágyát. Mint elhangzott: a Lakitelek Népfőiskolán elkezdték egy kun képes lexikon összeállításának előkészületeit. A Kiskunság és a Nagykunság településeinek története mellett a kiadványban helyet kap majd a szanki Kiskun Emlékhely is.

– A kialakított emlékhely csak egy építmény, de ennél sokkal több a küldetése: a harminchárom kiskun település jövőjének beteljesítése – mondta köszöntője során Patkós Zsolt, a település polgármestere, aki hozzátette: az itt élőknek ugyanis nemcsak ébren és életben kell tartaniuk elődeik emlékét, hanem meg kell őrizniük és át is kell azt adniuk a jövő nemzedékének.

Rosta Szabolcs, az emlékhely régészeti feltárásának vezetője mesélt arról is, hogy 2008-ban merült fel egy történelmi emlékpark létrehozásának gondolata. Mint a megyei múzeumigazgató elmondta: egykoron virágzó településekkel volt teli a Duna-Tisza köze, ahol mintegy 400 Árpád kori templom helyét ismerik a régészek.

A kun települések közös gyökereit és történelmét bemutató komplexum – amelyet mintegy 350 millió forint pályázati forrásból valósított meg a helyi önkormányzat – 4,5 hektáros területen fekszik.

Az emlékhelyen szombaton is folytatódik az I. Kárpát-medencei Nomád Viadal, új kiskun kapitányt avatnak és egész nap, tartalmas programokkal, tárlatvezetéssel várják a látogatókat.

Fotó: Tapodi Kálmán
 

Kövessen minket a Facebookon is!