Egészségügy 2019. július 17. 13:00 Forrás: agrotrend.hu - infostart.hu

200 tonna hamis élelmiszert foglaltak le a hatóságok

200 tonna hamis élelmiszert foglaltak le a hatóságok
Csaknem 200 tonna hamis élelmiszert, ismeretlen eredetű növényvédő szereket és több mint egymillió darab teljesítményfokozót és gyógyszernek minősülő terméket foglaltak le a magyarországi hatóságok. A hazai szervek több nemzetközi razziában is részt vettek.

Mintegy kétszáz tonna élelmiszert és kétmillió liternél is több italárut, valamint több mint kétszáz kilogramm ismeretlen eredetű növényvédő szert és egymillió darabnál is több ismeretlen eredetű teljesítményfokozót, illetve gyógyszernek minősülő terméket foglaltak le a hazai hatóságok az OPSON, a Silver Axe és a Viribus idei razziái során - derül ki számos hazai hatóság (például a NAV és a Nébih) közösen kiadott közleményéből - írja az infostart.hu.

A 2018 decembere és 2019 áprilisa között lezajlott VIII. OSPON akció során 78 ország különböző bűnüldöző szerve és élelmiszerszabályozó hatósága, valamint piaci szereplője vett részt. A 18,7 millió darab árucikk lefoglalása mellett 672 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

A több mint 67 ezer rajtaütés során több mint 100 millió euró (32,4 milliárd forint) értékben foglaltak le 16 ezer tonna ismeretlen eredetű, így az egészségre potenciálisan veszélyes élelmiszert és 33 millió liternyi alkohol tartalmú árucikket. A boltokban, piacokon, reptereken, kikötőkben és különböző ipari létesítményekben többek között átcímkézett lejárati idejű sajtokat és baromfiárukat, italárukban gyógyszerhatóanyagokat és egészségre ártalmas körülmények között tárolt hústermékeket találtak a hatóságok.

Az Europol és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által közösen létrehozott koordinációs központ 2011 óta minden évben az Interpollal közösen vesz részt ebben az akcióban. Az ellenőrzések során 407 esetben indult további eljárás, amelynek eredményeként több mint 484 millió forint értékben, 183 tonna feletti mennyiségben emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert – húst és húskészítményt, halászati terméket, édesipari, sütőipari és vendéglátóipari terméket –, valamint több mint 2 millió liter italárut (nagyrészt borászati terméket) foglaltak le a szakemberek.

A hatóságok idén 550 tonna illegális és hamis növényvédő szert foglaltak le és három embert vettek őrizetbe. Szakértői becslések szerint a lefoglalt mennyiség elegendő egy 49 ezer négyzetkilométernyi – vagyis egy Észtország méretű – terület teljes bepermetezésére.

Az akció hazai vonatkozásához kapcsolódik, hogy a NAV és a Nébih együttműködésének köszönhetően 32 esetben indult eljárás, amelyek során több mint 226 kg ismeretlen eredetű növényvédő szert vontak ki a forgalomból: 196 kg esetében ismeretlen eredetű, idegen nyelvű címkével rendelkező, illegális termékeket semmisítettek meg, 30 kg terméket pedig visszafordítottak a határon.

A Viribus fantázianevű akcióban 2018 óta az Europol hívására vesz részt Magyarország. A kezdeményezésben 33 ország (köztük 23 uniós tagállam), az Interpol, továbbá a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) is részt vett, és fő célja az volt, hogy csökkentsék a bizonytalan eredetű és veszélyes doppingszerek, hamis gyógyszerek, étrendkiegészítők, és gyógyhatású anyagok mennyiségét a piacon. Az akció eredményeképpen 3,8 millió doppingszert foglaltak le, 17 szervezett bűnözői csoporttal szemben kezdeményeztek eljárást, kilenc illegális laboratóriumot derítettek fel és zártak be, illetve 24 tonna szteroidnak minősülő alapanyagot foglaltak le. A razziák során 234 embert vettek őrizetbe és 839 esetben nyitottak bírósági eljárást.

A január közepétől május elejéig tartó művelet eredményeként a magyar hatóságok 972 millió forint értékben több mint egymillió darab ismeretlen eredetű készítményt foglaltak le. Továbbá 21 esetben indult büntetőeljárás, és letartóztattak 24 személyt.
 

Kövessen minket a Facebookon is!