Közélet 2014. január 23. 10:45 Forrás: Fotó: szegedma

Tájékozódás rendkívüli időjárási helyzetben

Tájékozódás rendkívüli időjárási helyzetben
Az elmúlt év márciusában bekövetkezett rendkívüli hóhelyzet, valamint a 2013. júniusi árvíz hatékony megoldás kidolgozását tették szükségessé a lakosság azonnali, naprakész, ugyanakkor célzott tájékoztatására.A rendkívüli helyzetekben való tájékozódás új rendszere elérhető már mobil készüléken is. A részletekről dr. Sipos Krisztina, a Kiskunfélegyházi Járási Hivatal vezetőjének, a Helyi Védelmi Bizottság elnökének tájékoztatása ad átfogó információt.

Ezen cél érdekében BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel és a Microsoft Magyarország Kft-vel kifejlesztett egy mobil eszközökre optimalizált új alkalmazást a vészhelyzeti értesítési szolgáltatást (rövid megnevezés: VÉSZ).

A VÉSZ segítségével az okos telefonnal rendelkezők azonnal tájékozódhatnak a lakóhelyükön az úti céljuk által érintett területek, figyelt útvonalak, megyék, vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről.

Az alkalmazást letöltő felhasználó beállíthatja magának, hogy Magyarország mely területéről kér azonnali értesítést mobil eszközére.

Kijelölheti a lakóhelyéhez igazított értesítési zónát, egy-egy megyét, a nagyobb hazai tavak környékét, vagy akár az egész országot is.

A VÉSZ képes arra is, hogy a mobil eszköz GPS berendezésének segítségével figyelje a felhasználó aktuális helyzetét, és ehhez viszonyítva küldi az adott területre érvényes értesítéseket az okos készülékre.

A szolgáltatás három fokozatú értesítést tud küldeni, a felhasználó tetszés szerint kiválaszthatja, hogy csak a riasztásokról, a figyelmeztetésekről, vagy pedig mindenről, így a tájékoztatásokról is kér-e értesítést.

Az ingyenesen letölthető alkalmazás Android, az iOS és Windows Phone operációs rendszerekre egyaránt elérhető, teljesen díjmentesen. További információk találhatók a  

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_veszelyhelyzeti_tajekoztato_rendszer

honlapon.

Bízom abban, hogy a fenti alkalmazás segíti a Tisztelt Állampolgárokat a rendkívüli időjárási helyzet kialakulása esetén a tájékozódásban.

dr. Sipos Krisztina

HVB elnöke

                 

 

                           

                                                                                          

Kövessen minket a Facebookon is!