• Kezdőlap
  • Hírek
  • Közélet
  • Dr. Csölle Yvette reagálása a „Lezárult a hivatal és a volt jegyző közötti munkaügyi per” című cikkre
Közélet 2014. január 23. 11:26

Dr. Csölle Yvette reagálása a „Lezárult a hivatal és a volt jegyző közötti munkaügyi per” című cikkre

Dr. Csölle Yvette reagálása a „Lezárult a hivatal és a volt jegyző közötti munkaügyi per” című cikkre
Eleget téve dr. Csölle Yvette, Kiskunfélegyháza volt jegyzője kérésének, az alábbiakban változtatás nélkül közöljük reagálását az őt érintő, január 20-án „Lezárult a hivatal és a volt jegyző közötti munkaügyi per” című cikkre.

"A Kecskeméti Munkaügyi Bíróság a múlt héten meghozta ítéletét az általam benyújtott munkaügyi kereset vonatkozásában. Ítéletében kimondta, hogy szakmai tevékenységemet nem vitatja, azonban megállapította, hogy jegyzői tevékenységemmel korlátoztam a  polgármestert a polgármesteri hivatalra vonatkozó irányítási jogköreinek gyakorlásában.
Ahhoz, hogy ez a mondat értelmezhető legyen a következő előzményeket kell látni.

2010. októberében Kapus Krisztiánt polgármesterré választották Kiskunfélegyházán. Ezt követően pedig hivatalába lépett és megkezdte polgármesteri tevékenységét. Röpke pár hónap alatt módomban volt megtapasztalni vezetési stílusát,az emberekkel és a kollégákkal kapcsolatos vezetői viselkedését és jövőbeni terveit az önkormányzat  működtetésére vonatkozóan.
Amint ezzel szembesültem, tudtam hogy nekem mint jegyzőnek el kell döntenem azt, hogy jegyzői tevékenységemet milyen irányban folytatom tovább. Számomra nem kínálkozott nagy mozgástér. Mindössze két választási lehetőségem volt.

Az egyik lehetséges irány az volt, hogy ellentmondás és vita nélkül végrehajtok mindenféle utasítást. Aláírok és jegyzői szignómmal hitelesítek minden megállapodást, pályázatot, önkormányzati rendeletet amelyeknek a törvénytelenségéről meg voltam győződve. Amennyiben így tettem volna megtarthattam volna a polgármester bizalmát és megtartattam volna az állásomat, azonban egyértelműen számolnom kellett volna a későbbiekben büntetőjogi felelősségre vonással. Ezt viszont nem akartam.

A fentiek alapján végül egy megoldási lehetőség bontakozott ki számomra, amelyet - nagy levegőt véve - de  elkezdtem járni. Elkezdtem megmagyarázni a polgármester számára, hogy hogyan kell egy önkormányzatot jogszabályi keretek között szabályosan működtetni. Elmagyaráztam neki, hogy miért nem szabad úgy közbeszerzési eljárásokat kiírni, hogy közben már előre tudjuk, hogy ki fog nyerni. Elmagyaráztam neki, hogy miért nem szabad módosítani az önkormányzat vagyonrendeletét csak azért mert egy vállalkozó nem akar részt venni a rendeletben előírt pályázati eljáráson, viszont továbbra is bérelni akarja az önkormányzat egyik legfrekventáltabb üzlethelyiségét. Elmagyaráztam neki, hogy hogy miért nem szabad olyan beléptetőrendszert felszereltetni a polgármesteri hivatalban, amely a hivatalba belépő valamennyi  ügyfél és köztisztviselő ujjlenyomatát rögzíti és nyilvántartja. Elmagyaráztam neki, hogy az önkormányzati vagyon nem magánvagyon hanem közvagyon, melynek hasznosítására vonatkozó garanciális szabályokat be kell tartani.

 A példákat sorolhatnám még. Jegyzői tevékenységemben végül eljutottam arra a pontra, amikor olyan jegyzői eszközt kellett alkalmaznom,amelyet 22 éves jegyzői tevékenységem során soha nem alkalmaztam. Nevezetesen nem írtam alá és nem szignóztam olyan bizottsági és testületi előterjesztést, amelyeknek a törvénytelenségéről abszolút módon meg voltam győződve.


Vélhetően a polgármester a fenti tevékenységemet úgy értékelte, hogy én mint jegyző mindezzel korlátozom az ő önkormányzat és hivatal irányítási jogkörét és 2013. január 2.-án bizalmatlanság jogcímén felmentéssel megszüntette a munkaviszonyomat.

A fenti folyamat  számos teoretikus kérdést vet fel. Nevezetesen mi van akkor ha egy önkormányzatnál a polgármester által képviselt értékrend a hibás? Mi van akkor, ha egy önkormányzatnál a polgármester által meghatározott szakmai elvárások a jogszabályellenesek? Mit tehet ilyenkor egy jegyző? Ki és mi védi meg  ilyenkor a jegyzőt? Egyáltalán a jelenlegi jogi szabályozás alapján szükség van-e ma Magyarországon jegyzőkre, hogyha a polgármester rendelkezik a "mindet tudás és mindent akarás " roppant veszélyes képességével?

Nyilván a fenti kérdéseimre a mai napig nem kaptam választ és vélhetően már nem fogok. A bíróság ítéletét tiszteletben tarom, de nem tudom elfogadni. Sajnálatosnak tartom, hogy az ítélet meghozatalakor a bíróság nem vizsgálta azt a körülményt, hogyha én korlátoztam is a polgármestert az irányítási jogköreinek gyakorlásában, de mi volt ennek a korlátoznak az oka? És milyen célból tettem ezt?
Összegezvén a fentieket az elmúlt egy év alatt nagyon sokszor végiggondoltam azt, hogy ugyan jó döntési irányt választottam-e? Azonban akárhányszor is gondolom végig a történteket, mindig arra jutok, hogyha újrakezdeném akkor is ugyanígy tenném.

2013. január 23.

dr. Csölle Yvette"

 

Fotó: archív

Kövessen minket a Facebookon is!