Gazdaság 2020. április 24. 12:00

Webáruházat indított a Félegyházi Sörműhely

Webáruházat indított a Félegyházi Sörműhely
Balogh Máté idén januárban vette át a félegyházi sörfőzde üzemeltetését, ahol előtte évekig alkalmazottként dolgozott. Az akkor Bader Sörfőzde nevet viselő vállalkozás fokozatos brandváltáson ment keresztül, ennek részeként lett például Félegyházi Sörműhely a neve.

– Büszkék vagyunk erre a csodás városra. Szeretünk itt élni, dolgozni, a közösség tagjának lenni… Erre is utal a névváltoztatás. A sörműhely elnevezés pedig egyértelművé teszi, hogy a termék, amit a fogyasztó a kezében tart, nem egy sörgyárban, hanem egy kisüzemben készült.  

– Mennyire kicsi?

– Általában ketten-hárman, szezonban legfeljebb négyen dolgozunk az üzemben. Ezekkel az adottságokkal a kicsik közé tartozunk a hazai sörpicon, annak minden előnyével és hátrányával. Budapestre, a környező településekre és más vidéki nagyvárosokba télen-nyáron szállítunk sört, de nagyon várjuk a tavasz és a jó idő megérkezését, amikor a félegyházi városi rendezvényeken és a Sörfesztháza nevű kézműves sörfesztiválon találkozhatunk helyi fogyasztóinkkal. Tavaly nyár óta pedig már az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhely is fontos színtere ezeknek a találkozásoknak.

– Mit érdemes tudni a félegyházi sörről?

– Ahogy én azonosítani szoktam a söreinket: tradicionális eljárással, minőségi alapanyagokból, a kor követelményeinek megfelelő technológiai háttérrel és innovatív felfogással készítjük azokat. Termékpalettánk összeállításához figyeljük az irányzatokat, a magyar, illetve nemzetközi sörpiacot.

– Mennyiben érinti a jelenlegi helyzet a sörműhelyt?

– Ez egy szezonális ipar, aminek tavasszal kezdődik, de leginkább nyárra korlátozódik az üzeme. Most, a koronavírus-járvány miatt, a tervezett rendezvények nagy részét lemondták, vagy a megszervezését augusztus-szeptember hónapokra halasztották. Ez a helyzet nagyban veszélyezteti ennek a feltörekvő iparágnak a helyzetét: a mi piacunk a korábbi 3-5 százalékára esett vissza.

– Hogyan válaszoltak erre a nem mindennapi kihívásra?

–  Régi elmaradásunkat bepótolva, elindítottuk a weboldalunkat, benne egy webáruházzal. Így mostantól nem csak Félegyházán és környékén, de országos szinten is megoldható termékeink kiszállítása házhoz szállítással, vagy csomagautomatába kézbesítve, a
www.felegyhazisor.hu oldalon keresztül.  

– Miért éppen a Pajkos-Szabó-féle szélmalmot választották logónak?

– Egy könnyen beazonosítható félegyházi motívummal szerettük volna a város iránti elköteleződésünket a termékek arculatában is kifejezésre juttatni. Úgy gondolom, hogy ebben a választásban minden benne van, amit kerestünk.

– Milyen óvintézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány kapcsán?

– Élelmiszerről lévén szó, eddig is nagyon szigorú előírások mellett dolgoztunk. A gumikesztyű és a védőruha nálunk mindennapi viselet, de most még nagyobb a szigor, az odafigyelés. A kiszállítás is gumikesztyűben és maszkban történik, fizetéskor pedig előnyben részesítjük az előre utalást.

– Mennyire szeretik, fogyasztják a félegyháziak a félegyházi sört?

– Sokan segítenek a jelenlegi helyzetben például azzal is, hogy rendelik, és a közösségi oldalon népszerűsítik a termékeinket. Ennek is köszönhető, hogy napról napra több megkeresést kapunk. Jelen esetben létkérdés számunkra az internetes megjelenés, ezért nagy öröm, hogy most valami ígéretes látszik beindulni.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!