Helyi hírek 2020. április 25. 12:00 Forrás: Országos Rendőr-főkapitányság

Elismerések a rendőrség napja alkalmából

Elismerések a rendőrség napja alkalmából
Az új koronavírus-járványra tekintettel a megszokottnál sokkal kisebb létszámú résztvevővel tartottak ünnepi rendezvényt az Országos Rendőr-főkapitányságon.

Április 24-e Szent György napja, 1992 óta Magyarországon a rendőrség ünnepe. Ebből az alkalomból számos munkatárs: aktív és nyugállományú hivatásos rendőr, rendvédelmi igazgatási alkalmazott és munkavállaló részesült elismerésben.

Dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, Magyarország belügyminisztere a rendőrség állományában huzamosabb időn keresztül nyújtott kiváló és példaértékű szolgálatellátásáért 84 fő számára adományozott elismerést. Dr. Balogh János r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány összesen 118 különböző állományviszonyú munkatársat részesített elismerésben a Rendőrség Napja alkalmából.

Az ünnepi rendezvény a Rendőrségi Igazgatási Központ Auditóriumában a korábbi évektől eltérően sokkal szűkebb körben, a járványügyi szabályoknak megfelelő távolságtartással, a személyes érintkezések mellőzésével zajlott le, ahol az országos rendőrfőkapitánytól 25 munkatárs vett át miniszteri elismerést.

Mindeközben a Magyar Posta promóciós személyes bélyeget bocsát ki az egységes magyar rendőrség létrehozásának 100. évfordulója alkalmából.

A Saját bélyegem személyes bélyeg szelvényrészének megnyomtatásával készülő filatéliai újdonság 70.000 példányban a Pénzjegynyomdában készült és április 24-étől megvásárolható a Filapostán, a kijelölt postahelyeken, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.




A rendőrség alapvető feladata a bűncselekmények megakadályozása, felderítése, a közbiztonság, a közrend és az államhatár rendjének védelme. Mióta az ember közösségben él, a biztonság alapvető igényként jelentkezik, a megvalósítására irányuló tevékenység azonban a különböző korokban és társadalmakban az évszázadok során sokat változott, fejlődött. 1920 előtt a helyi vezetésnek alárendelve, decentralizáltan működtek rendvédelmi szervek Magyarországon. 100 évvel ezelőtt került sor a központosításra, melynek értelmében létrehozták a Magyar Királyi Rendőrséget, szabályozták tevékenységét és kezdetét vette a rendőri szakoktatás.

A bélyeghez tartozó szelvényen a Székesfővárosi Magyar Királyi Államrendőrség korabeli kalapcímere és a Rendőrség jelenlegi címere látható. A borítékon szereplő kép jobb oldala és a középen álló rendőr alakja szintén régi időket idéz, míg a bal oldali része jelenkori rendőrautókat ábrázol. A bélyegzőben az évfordulóra utaló 100-as szám és a címerben is szereplő mérleg és kard jelenik meg.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus