Helyi hírek 2020. április 27. 12:00

Tudnivalók a közép- és emelt szintű magyar érettségiről

Tudnivalók a közép- és emelt szintű magyar érettségiről
A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc lesz, maximum 100 pontot szerezhető az írásbelivel mindkét szinten.

Középszinten vizsgázóknak

Két különböző feladatlapot kell megoldani: az első megoldására 90 perc lesz. A feladatlap egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladatból áll. A szövegalkotási feladatnál két típusból lehet választani, vagyis egyet kell megoldani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj megírását (például levél vagy vitaindító szöveg) 120-200 szóban.

A második feladatlap megoldására már 150 percet adnak lesz. Itt szintén lehet választani, egy műértelmező szöveget kell megírni 400-800 szóban, amely lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Hogyan pontoznak?

40 pont szerezhető a szövegértésért, 10 pont az első feladatrész szövegalkotásáért. A második rész pontozása a következőképpen néz ki: tartalmi minőségért 25 pont, szövegszerkezetért 5 pont, nyelvi igényességért 10 pont járhat.

Ezeken kívül pedig összesen 10 pont szerezhető a helyesírásért, írásképért. A magyar érettségin 
– mindegyik szinten  lesz négy-négy helyesírási szótár tantermenként, ezeket érdemes lesz fellapozni a vizsga során.

Emelt szinten vizsgázóknak

Az emelt szintű feladatlap hasonlóan a középszintűhöz két vizsgarészből áll. Az első feladatlap egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból áll, a második pedig szövegalkotási feladatokból.

A második részben két különböző témáról szóló és műfajú szöveget kell megírni. Egy műértelmező szöveget 400-800 szóban, és egy reflektáló szöveget 150-450 szóban. A reflektáló szövegnek érvelő vagy véleménykifejtő szövegnek kell lennie. Mindegyik szöveg alapját egy másik szöveg adja, ami lehet irodalmi mű, műrészlet, rövid felvezető idézet a véleménykifejtés, értékelő érvelés alapjaként.

Hogyan néz ki a pontozás?

Nem sokban tér el a középszintű feladatsorétól: 40 pont szerezhető a szövegértéssel, a második részben szereplő szövegalkotási feladatokkal már más a helyzet. 30 pontot ér a műértelmező szöveg, 20 pontot pedig a reflektáló. A maradék 10 pont pedig helyesírással, írásképpel szerezhető meg 
– írta meg az eduline.hu.
 

Kövessen minket a Facebookon is!