Helyi hírek 2020. április 28. 08:00

Hasznos tippek a matematika érettségihez

Hasznos tippek a matematika érettségihez
Vészesen közeledik a rettegett időpont, a május 4-e, amikor is a végzősök elkezdik megírni az érettségi vizsgákat. Egyelőre úgy néz ki, hogy a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben csak az írásbeli részét tartják meg az érettségiknek.

A fennálló helyzet plusz stresszfaktort jelent az amúgy is idegességgel járó szituációban, ami több diáknak is hátrányt jelenthet az érettségi vizsga alatt. Ezzel kapcsolatban kértünk tanácsot a Studium Generale matematika szakcióvezetőjétől, aki megosztotta velünk a tapasztalatait.

A matematika érettségi írásbeli feladatsora két részből áll: egy rövid kérdésekből álló, pár pontot érő feladatsorból, és egy kifejtős, összetett feladatokból álló részből. Ezekre közép szinten 180, emelt szinten 240 perc áll rendelkezésetekre, ami ugyan soknak tűnhet, de ne feledjétek, hogy ennek megfelelő nagyságú a feladatsor is. Megijedni sem szabad, nem megoldhatatlanok ezek a vizsgafeladatok, de érdemes rendesen felkészülnötök lelkilek és gyakorlatban is. 

Kukucska Dániel, a Studium Generale (SG) szakértője
az m.eduline.hu-nak elmondta, szerinte a nagyobb problémát mindig a második része okozza az érettséginek. Míg az első rövid kérdéses rész általában egyszerű feladatokból áll, és csak pár pontot lehet szerezni a megoldásukért, a második rész több szempontból is nehezebben megoldható. A kifejtős feladatokból álló vizsgarész sokkal hosszabb, több olvasást igényel, ezért odafigyelésre van szükség az értelmezésében. Könnyű elveszni a részletekben, a részfeladatok egymásra épülnek, és összetett mondatokat kell egyenletekre, képletekre, mindenesetre számokra alakítani. Sok vizsgázónak gondot okoz ebben a helyzetben, hogy milyen úton induljon el a feladat megoldásával, ezért is ér sokkal több pontot ez a rész, mint az első.

A legtöbbször, amikor egy érettségiző lemarad, és kifut az időből a feladatok megoldásával, azért van, mert leragadt egy feladatnál, amit nem tudott megoldani. Ha az összes időtöket az első olyan feladatra szánjátok, amit nem sikerül megoldanotok azonnal, annyira lemaradthattok, hogy nem marad időtök a többire, és ezt már túl későn realizáljátok csak. Az SG matekszekciójának vezetője azt tanácsolja, hogy 3-5 percnél tovább ne agyaljatok egy feladaton, hanem haladjatok tovább lehetőleg egy olyan feladatra, amit biztosan meg tudtok oldani. Ezzel csökkenthetitek az izgalmat és a sikerélmény visszahozza a magabiztosságotokat. Miután megoldottátok az összes olyan feladatot, amin könnyedén végigmentetek újra, vissza tudtok térni a problémás feladványra, és nyugodtan, friss szemmel újra meg tudjátok próbálni. 

A legjobb felkészülési módszer ebben a helyzetben, ha időre oldotok meg érettségi feladatsorokat. Minden vizsgafeladatlap elején ott van, hogy mire mennyi időtök lesz élesben, és ehhez igazítva a stopper órátokat tudtok próbateszteket csinálni. Ha elsőre nem sikerül benne maradni a kiszabott időben se essetek kétségbe, nézzétek meg hol rontottátok el, miért csúsztatok el, és próbáljátok újra egy másik feladatsorral.

A Studium Generale szakértői korábban már megosztották velünk más témákkal kapcsolatos javaslataikat, például, 
hogyan tudtok otthonról készülni vagy mit tudtok tenni, ha nagyon féltek a matekérettségi megmérettetésétől. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!