Helyi hírek 2020. április 29. 10:00

A kapcsolati erőszakról

A kapcsolati erőszakról
Előfordul, hogy egy családban, egy párkapcsolatban valami elromlik. Vita, nézeteltérés, konfliktus az emberi kapcsolatok velejárói. Baj akkor van, ha az egyik hatalmat, erőt gyakorol a másikon.

Ezt kapcsolati erőszaknak nevezzük, melynek jelei lehetnek a következők: a túlzott féltékenykedés és ellenőrzés, a másik gúnyolása, korlátozása, kívánságainak és döntéseinek semmibe vétele. De ide tartozik a zsarolás, megalázás, parancsolgatás, az üvöltözés, minden szóbeli és lelki agresszió, végül a verés és a fizikai bántalmazás minden formája, valamint a szexuális erőszak minden formája. 

A kapcsolati erőszak ritkán szűnik meg csak úgy, sőt idővel a bántalmazások jellemzően egyre durvábbá és gyakoribbá válnak, mely megnehezíti a kapcsolatból való kilépést is. Nagyon fontos minden érintettnek, vagy érintettet ismerőnek tudni, hogy van segítség! Egész ellátórendszer foglalkozik a kapcsolati erőszak áldozatainak támogatásával, a bántalmazó kapcsolatból való kilépés feltételeinek közös megteremtésével, az áldozat lelki megerősítésével, a döntéshozás támogatásával.

Ha úgy érzi, hogy kapcsolati erőszak áldozata, vagy bizonytalan ennek eldöntésében, kérjen segítséget! Ha tájékozódni kíván a témában, javasoljuk az alábbi lehetőségeket:

Kapcsoljegyből applikáció
Az alkalmazás az érintetteknek nyújt hasznos információkat a témában, biztosít azonnali segítségkérési lehetőséget egy pánikgomb funkcióval, illetve megmutatja, hol érhető el az áldozathoz legközelebb segítő szolgáltatás. Az app android és iOS platformon került lefejlesztésre.

Anonim online tanácsadás: www.aszeretetnemart.hu  
A kapcsolati erőszak nem magánügy, nem szégyen az áldozatává válni, nem tabu téma.  A kapcsolati erő-szak bárkit érinthet. Ha ezzel együtt valaki nem áll készen arra, hogy személyét felfedve kérjen segítséget, megteheti ezt anonim módon is az Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett www.aszeretetnemart.hu internetes tanácsadó oldalon.

Krízisambulanciák 
Az ország minden régiójában működik egy-egy kríziskezelő ambulancia, ahol jogász, pszichológus, szociális munkás segíti a kapcsolati erőszak áldozatait. Az ambulanciák felkereshetők személyesen (előzetes időpontegyeztetés után), vagy akár telefonon, e-mailen keresztül is.

A kríziskezelő ambulanciák elérhetőségei:

Budapest
Telefon: +36-70-525-0536 E-mail:  [email protected]

Devecser
Telefon: + 36-70-933-8060 E-mail: [email protected]

Kaposvár
Telefon: + 36-82-812-476 E-mail: [email protected]

Miskolc
Telefon: +36-30-309-1552 E-mail: [email protected]

Mosonmagyaróvár
Telefon: +36-70-598-1101 E-mail: [email protected]

Orosháza
Telefon: +36-30-781-7951 E-mail:  [email protected]

Szolnok
Telefon: + 36-30-305-2919 E-mail: [email protected] 


Országos kríziskezelő és információs telefonszolgálat: 

Ingyenesen hívható: 06-80-20-55-20 Ha nagy a baj, ha krízishelyzet áll elő, ha indokolttá válik a bántalmazó által nem ismert, védett helyre való eljutás, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat hívható ingyenesen a nap 24 órájában. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!