Szabó József 2020. május 8. 08:00

Képviselők munkában – A sporttól a közéletig

Képviselők munkában – A sporttól a közéletig
Szabó József 2019 októberében lett képviselő a félegyházi választók bizalmából a 6-os számú választókörzetben, amit jól ismer. Másfél évtizede költözött ide második feleségével és négy gyermekükkel, akik már önálló életet kezdtek. Sportvezetői munkája és civil foglalkozása révén is széleskörű ismeretségre tett szert.

–  Általános iskolás koromig Bugacon éltünk szüleimmel és két nővéremmel, utána költöztünk Félegyházára, és azóta is itt élek. Mindig közösségi ember voltam, így találtam rá gyerekkoromban a birkózó sportra, ami örökre az életem része lett. 12 éves voltam, amikor bekerültem az akkori Kiskunfélegyházi Vasashoz. Rendkívül sokat kaptam az edzőtől, id. Besze Lászlótól, és a sporttól. Közben megházasodtam, született egy lányunk és egy fiunk, én pedig egyre inkább azt éreztem, hogy szeretnék valamit visszaadni a sok jóból, ami átszőtte az életemet kapcsolatokban, ismeretségekben, élményekben… Edzői képesítést szereztem, és a tudásomat azóta is igyekszem a tanítványaim javára kamatoztatni, de rájöttem, hogy ez egy öngerjesztő folyamat: minél többet adok, annál többet kapok vissza. Edzői tevékenységem nagy részét társadalmi munkában végeztem.

– Mi az, amit a sportnak köszönhet?

– Általa lettem az, aki vagyok. A sportban szerzett képességeim hozzásegítettek, hogy megállom a helyem a szakmámban is. Csőhálózati szerelő, épületgépész magánvállalkozóként dolgoztam mintegy 30 évig. A megfelelő fizikai állóképesség, az ismeretségek és kapcsolatok, amelyek révén rengeteg lehetőség kínálkozott, jórészt a sport hozománya. A gyerekeim válogatott szintig jutottak el. Emese lányom – aki most 35 éves, és két unokám édesanyja – felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes és egyetemi, főiskolai világbajnoki bronzérmes. A vejem, Lőrincz Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok birkózó. Fiam, Róbert – ő most 32 éves –, korosztályos és felnőtt válogatott, harmadik unokám édesapja. A sportnak köszönhetően bejárták a világot. Japánba, az Egyesült Államokba, Mongóliába és Kínába is eljutottak. Nagyon büszke vagyok rájuk, ahogy három unokámra is.



– Hogyan érkezett el az életébe a közéleti szerepvállalás?

– Mindig érdekelt a közélet. Ván Jenő barátom, edzőtársam révén – aki csaknem 30 éve képviselő – beleláttam a városvezetés munkájába, közel kerültem a helyi politikához, és a háttérben ki is vettem belőle a részemet. Voltam például már korábban is bizottsági tag. Ez az út vezetett odáig, hogy lehetőséget kaptam Csányi József polgármestertől és a csapatától, hogy a választáson megmérettessem magam a 6-os számú választókörzetben. Rendkívül megtisztelő, hogy csaknem 80 százalékos eredményt sikerült elérni. Szeretnék mindent megtenni, hogy megfeleljek ennek.

– Milyen adottságokkal rendelkezik a körzet?

– Az egyik legfontosabb jellemzője, hogy nagy kiterjedésű, és jelentős része külterület. Itt egészen más típusú napi teendők merülnek fel, mint egy belterületi városrészben. Folyamatosan tartani kell a kapcsolatot az emberekkel, meghallgatni az igényeket, visszajelzéseket, reagálni a kérésekre, odafigyelni az idősekre, elesettekre, nehéz körülmények között élő családokra. Sajnos a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet sok mindenben gátolja a munkámat. El kellett halasztani például a tavaszra tervezett lakossági fórumokat, de igyekszem helytállni a megváltozott körülmények között is. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk az idősebb emberekre: maszkot osztottunk ki közöttük, adományokat szerzünk és viszünk, minden felmerülő igényre igyekszünk megoldást találni. Nagy szerencse, hogy a városban kitűnően működik a tanyagondnoki és a mezőőri szolgálat is, ahol kiváló emberek dolgoznak. Tőlük rendkívül sok segítséget kapunk.

– Milyen teendők, fejlesztési irányvonalak, kezdeményezések mentén halad a képviselői munka a körzetben?

– A külterületi részeken rendszeresen ellenőrizzük az utak állapotát, meghallgatjuk a lakók jelzéseit, és igyekszünk helytállni az útkarbantartás sziszifuszi küzdelmében. A Bankfaluban más típusú feladatok merülnek fel. Ebben a dinamikusan fejlődő városrészben élek én is, ahol szebbnél szebb házak épülnek, fiatalok alapítanak családot. Itt a nemrégiben megépített jó minőségű utakon a forgalom lassítása, másutt az aszfaltozás hiánya jelent problémát, a fejlődésből adódóan bővül az igény a közvilágításra, szolgáltatásokra. A polgármester úr nemrégiben jelentette be, hogy 2024-ig minden út aszfaltos lesz Félegyházán. Most van tervezés alatt a körzetet érintően is, hogy milyen ütemben és sorrendben fog ez megtörténni. A nem túl távlati tervek között szerepel egyebek mellett az Alpári út és a Kiskun utca forgalmának lassítása, egy zebra megépítése a városrészben, és tárgyalások folynak egy élelmiszer-áruház, vagy üzletház megépítéséről is.



Több intézmény is van a körzetben: egy kiváló adottságokkal rendelkező óvoda, a hajléktalanszálló, és itt található a Csillag Szolgáltató Központ is és a Vasas-pálya, aminek a fejlesztése még az idén elkezdődik. A térség egy részében kiemelt és visszatérő probléma az illegális szemétlerakók felszámolása. Szeretném hangsúlyozni, hogy sok kiváló ember lakik a környéken, akik rendben tartják a lakókörnyezetüket. Az ő részükről is komoly igény a szemetelő emberek kiszűrése és a jelenség felszámolása. Sokat segíthetne ebben térfigyelő kamerák kihelyezése a frekventált helyeken. Külterületen többek között a Csanyi út, Péteri út, Mindszenti út állapotát folyamatosan figyeljük és igyekszünk gyorsan reagálni, ha szükséges. Örömmel fogadták a lakók a Zöldmező-lakótelepen a kereszt környékének és a játszótérnek a megújulását. A Baross László utcát a Péteri úttal összekötő 50 méteres szakasz egyelőre hiányzik, de ennek a megoldása is tervben van. A Kőrösi út állapotának javítása jogos igény, ehhez tőlem és Horváth Gábor képviselőtársamtól is több lakó kért segítséget. Sajnos azonban ez az út nem önkormányzati fenntartású, hanem a közútkezelőhöz tartozik, ezért lassan haladnak a dolgok, de dolgozunk rajta.

A Bankfalu egy részében nagy probléma a belvíz és csapadékvíz-elvezető árkok szakszerű kiépítése, a meglévők karbantartása. A Füvestó utcában is a befolyó csapadékvíz jelent problémát, aminek a megoldásán dolgoznak a szakemberek.

Felmérhetetlen az a segítség, amit dr. Faragó Zsolt jegyzőtől, Juhász László városfejlesztési, Ódor László szociális és közfoglalkozási osztályvezetőktől és a hivatal munkatársaitól kapok. Minden jelzésemre gyorsan, megoldást keresve reagálnak. Köszönet és elismerés illeti azokat is, akik munkájukból adódóan, vagy lelkes aktivistaként dolgoznak a városban, így ebben a körzetben is, azért, hogy ez a város minden itt élő számára jó hely legyen. Mint például Meizl Ferenc tanár úr, akinek többek között a gyurgyalagok költőhelyét és a több száz madárodú kihelyezését köszönhetjük.

Tóth Timea
 

Kövessen minket a Facebookon is!