Hirdetés
Szabó József 2020. május 8. 08:00

Képviselők munkában – A sporttól a közéletig

Képviselők munkában – A sporttól a közéletig
Szabó József 2019 októberében lett képviselő a félegyházi választók bizalmából a 6-os számú választókörzetben, amit jól ismer. Másfél évtizede költözött ide második feleségével és négy gyermekükkel, akik már önálló életet kezdtek. Sportvezetői munkája és civil foglalkozása révén is széleskörű ismeretségre tett szert.

Hirdetés

–  Általános iskolás koromig Bugacon éltünk szüleimmel és két nővéremmel, utána költöztünk Félegyházára, és azóta is itt élek. Mindig közösségi ember voltam, így találtam rá gyerekkoromban a birkózó sportra, ami örökre az életem része lett. 12 éves voltam, amikor bekerültem az akkori Kiskunfélegyházi Vasashoz. Rendkívül sokat kaptam az edzőtől, id. Besze Lászlótól, és a sporttól. Közben megházasodtam, született egy lányunk és egy fiunk, én pedig egyre inkább azt éreztem, hogy szeretnék valamit visszaadni a sok jóból, ami átszőtte az életemet kapcsolatokban, ismeretségekben, élményekben… Edzői képesítést szereztem, és a tudásomat azóta is igyekszem a tanítványaim javára kamatoztatni, de rájöttem, hogy ez egy öngerjesztő folyamat: minél többet adok, annál többet kapok vissza. Edzői tevékenységem nagy részét társadalmi munkában végeztem.

– Mi az, amit a sportnak köszönhet?

– Általa lettem az, aki vagyok. A sportban szerzett képességeim hozzásegítettek, hogy megállom a helyem a szakmámban is. Csőhálózati szerelő, épületgépész magánvállalkozóként dolgoztam mintegy 30 évig. A megfelelő fizikai állóképesség, az ismeretségek és kapcsolatok, amelyek révén rengeteg lehetőség kínálkozott, jórészt a sport hozománya. A gyerekeim válogatott szintig jutottak el. Emese lányom – aki most 35 éves, és két unokám édesanyja – felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmes és egyetemi, főiskolai világbajnoki bronzérmes. A vejem, Lőrincz Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok birkózó. Fiam, Róbert – ő most 32 éves –, korosztályos és felnőtt válogatott, harmadik unokám édesapja. A sportnak köszönhetően bejárták a világot. Japánba, az Egyesült Államokba, Mongóliába és Kínába is eljutottak. Nagyon büszke vagyok rájuk, ahogy három unokámra is.– Hogyan érkezett el az életébe a közéleti szerepvállalás?

– Mindig érdekelt a közélet. Ván Jenő barátom, edzőtársam révén – aki csaknem 30 éve képviselő – beleláttam a városvezetés munkájába, közel kerültem a helyi politikához, és a háttérben ki is vettem belőle a részemet. Voltam például már korábban is bizottsági tag. Ez az út vezetett odáig, hogy lehetőséget kaptam Csányi József polgármestertől és a csapatától, hogy a választáson megmérettessem magam a 6-os számú választókörzetben. Rendkívül megtisztelő, hogy csaknem 80 százalékos eredményt sikerült elérni. Szeretnék mindent megtenni, hogy megfeleljek ennek.

– Milyen adottságokkal rendelkezik a körzet?

– Az egyik legfontosabb jellemzője, hogy nagy kiterjedésű, és jelentős része külterület. Itt egészen más típusú napi teendők merülnek fel, mint egy belterületi városrészben. Folyamatosan tartani kell a kapcsolatot az emberekkel, meghallgatni az igényeket, visszajelzéseket, reagálni a kérésekre, odafigyelni az idősekre, elesettekre, nehéz körülmények között élő családokra. Sajnos a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet sok mindenben gátolja a munkámat. El kellett halasztani például a tavaszra tervezett lakossági fórumokat, de igyekszem helytállni a megváltozott körülmények között is. Megkülönböztetett figyelmet fordítunk az idősebb emberekre: maszkot osztottunk ki közöttük, adományokat szerzünk és viszünk, minden felmerülő igényre igyekszünk megoldást találni. Nagy szerencse, hogy a városban kitűnően működik a tanyagondnoki és a mezőőri szolgálat is, ahol kiváló emberek dolgoznak. Tőlük rendkívül sok segítséget kapunk.

– Milyen teendők, fejlesztési irányvonalak, kezdeményezések mentén halad a képviselői munka a körzetben?

– A külterületi részeken rendszeresen ellenőrizzük az utak állapotát, meghallgatjuk a lakók jelzéseit, és igyekszünk helytállni az útkarbantartás sziszifuszi küzdelmében. A Bankfaluban más típusú feladatok merülnek fel. Ebben a dinamikusan fejlődő városrészben élek én is, ahol szebbnél szebb házak épülnek, fiatalok alapítanak családot. Itt a nemrégiben megépített jó minőségű utakon a forgalom lassítása, másutt az aszfaltozás hiánya jelent problémát, a fejlődésből adódóan bővül az igény a közvilágításra, szolgáltatásokra. A polgármester úr nemrégiben jelentette be, hogy 2024-ig minden út aszfaltos lesz Félegyházán. Most van tervezés alatt a körzetet érintően is, hogy milyen ütemben és sorrendben fog ez megtörténni. A nem túl távlati tervek között szerepel egyebek mellett az Alpári út és a Kiskun utca forgalmának lassítása, egy zebra megépítése a városrészben, és tárgyalások folynak egy élelmiszer-áruház, vagy üzletház megépítéséről is.Több intézmény is van a körzetben: egy kiváló adottságokkal rendelkező óvoda, a hajléktalanszálló, és itt található a Csillag Szolgáltató Központ is és a Vasas-pálya, aminek a fejlesztése még az idén elkezdődik. A térség egy részében kiemelt és visszatérő probléma az illegális szemétlerakók felszámolása. Szeretném hangsúlyozni, hogy sok kiváló ember lakik a környéken, akik rendben tartják a lakókörnyezetüket. Az ő részükről is komoly igény a szemetelő emberek kiszűrése és a jelenség felszámolása. Sokat segíthetne ebben térfigyelő kamerák kihelyezése a frekventált helyeken. Külterületen többek között a Csanyi út, Péteri út, Mindszenti út állapotát folyamatosan figyeljük és igyekszünk gyorsan reagálni, ha szükséges. Örömmel fogadták a lakók a Zöldmező-lakótelepen a kereszt környékének és a játszótérnek a megújulását. A Baross László utcát a Péteri úttal összekötő 50 méteres szakasz egyelőre hiányzik, de ennek a megoldása is tervben van. A Kőrösi út állapotának javítása jogos igény, ehhez tőlem és Horváth Gábor képviselőtársamtól is több lakó kért segítséget. Sajnos azonban ez az út nem önkormányzati fenntartású, hanem a közútkezelőhöz tartozik, ezért lassan haladnak a dolgok, de dolgozunk rajta.

A Bankfalu egy részében nagy probléma a belvíz és csapadékvíz-elvezető árkok szakszerű kiépítése, a meglévők karbantartása. A Füvestó utcában is a befolyó csapadékvíz jelent problémát, aminek a megoldásán dolgoznak a szakemberek.

Felmérhetetlen az a segítség, amit dr. Faragó Zsolt jegyzőtől, Juhász László városfejlesztési, Ódor László szociális és közfoglalkozási osztályvezetőktől és a hivatal munkatársaitól kapok. Minden jelzésemre gyorsan, megoldást keresve reagálnak. Köszönet és elismerés illeti azokat is, akik munkájukból adódóan, vagy lelkes aktivistaként dolgoznak a városban, így ebben a körzetben is, azért, hogy ez a város minden itt élő számára jó hely legyen. Mint például Meizl Ferenc tanár úr, akinek többek között a gyurgyalagok költőhelyét és a több száz madárodú kihelyezését köszönhetjük.

Tóth Timea
 

Kövessen minket a Facebookon is!