Helyi hírek 2020. július 1. 12:00

Folytatódnak az élőzenés péntek esték a szökőkútnál

Folytatódnak az élőzenés péntek esték a szökőkútnál
Folytatódnak az élőzenés péntek esték a Béke-téri szökőkútnál. Július 3-án, 20 órakor dr. Tóth Ákos játszik a zeneszerető közönségnek tárogatón.

A tárogatót nemcsak a magyarok, hanem az erdélyi románok, délszlávok is népi hangszerükként tartják számon. 2014-ben, a „tárogató népzenei hangszert” hungarikummá nyilvánították.

Dr. Tóth Ákos 35 éve játszik klarinéton, alapító tagja a fúvószenekarnak. 2004-ben ismerkedett meg a tárogatóval, amikor egy Petőfi-szobor avatás során kérték meg a szervezők, hogy játsszon rajta.  Annyira megtetszett neki, hogy egy éven belül Erdélyből vásárolt egyet, majd további évek kutatómunkája után szert tett egy 100 éves, Stowasser tárogatóra. Tapasztalata szerint ehhez a hangszerhez fel kell nőni, bár a fogása, fújása hasonló a klarinéthoz, a tárogatóra jellemző lágy, síró hang megszólaltatása sok gyakorlást igényel. Dr. Tóth Ákostól megtudtuk, hogy az új tér és a szökőkút környéke ideális egy tárogató koncerthez, hiszen a párás levegőn szebben szól a hangszer. Tapasztalta, játszott már a Balaton parton és a hegyekben is.

Pénteki koncertet illetően változatosságot ígér. Hallhatóak Rákóczi-korabeli dalok, Petőfi megzenésített versek, de a könnyedebb műfaj is helyet kap majd, aminek köszönhetően felcsendülnek a Summertime vagy a Most múlik pontosan című dalok is.

Z. A.

 

Kövessen minket a Facebookon is!