Közélet 2013. december 19. 09:17

Félegyházi fiatalok a helyi értékekért

Képgaléria
Félegyházi fiatalok a helyi értékekért
2001-ben kezdte meg működését Kiskunfélegyházán a Natura Hungarica Alapítvány, amely a környezettudatos élet és az egészségmegőrzés fontosságát tűzte zászlajára. Az ő egyik projektjük kapcsán figyeltünk fel mi is arra a hagyományosan kiskunfélegyházi kukorica motívumra, amit a megújult Félegyházi Közlöny logójának választottuk. Köszönet érte az alapítványnak, amely tevékenységéről és sikereiről Kárpáti Ritával beszélgettünk.

– 2012-ben egy fiataloknak szóló bűnmegelőzési pályázat során kapcsolódtunk be Kiskunfélegyháza ifjúságának életébe. Ekkor tapasztaltuk meg, hogy sajnos a városban is sok fiatal életét teszi tönkre a kábítószer. Mivel fő tevékenységünk az egészségmegőrzés, ezúttal az ifjúsággal kapcsolatos célokat tűztük az alapítvány zászlajára, és a helyi rendőrség, valamint néhány fiatal közreműködésével SAFE (Szex, Alkohol, Fű, Erőszak) 4 YOU (biztonságot neked) név alatt szerveztünk csapatot. Arra kerestük a választ, hogy hogyan tudnánk közelebb kerülni a középiskolás korosztályhoz, és segítő kezet nyújtani számukra, még mielőtt a drogokhoz nyúlnak. Úgy gondoltuk, hogy értelmes tevékenységekkel és tartalmas szabadidős programokkal, az élményekkel teli diákévek vonzó alternatíváját kínálhatjuk a kábítószer hamis, bódító világa helyett.

Milyen konkrét programokban öltött testet ez a gondolat?

– A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság kezdeményezésében is aktívan részt vettünk. Meghirdettünk a SAFE 4 YOU pályázatot, erőszak, alkohol és drog témában, amire rengeteg alkotás érkezett a város minden iskolájából. Az alkotókat egy bűnmegelőzési buliban jutalmaztuk meg. A díjakat a helyi rendőrkapitányság vezetője Timafalvi László r.alezredes adta át a városi diszkóban. Azért választottuk ezt a helyszínt, mert úgy gondoltuk: ott kell megszólítani a fiatalokat, ahol a probléma gyökerei húzódnak, és ahol jól érzik magukat. A „safe”–es bulin a zenén és a táncon kívül prevenciós programokat is szerveztünk. A buli után meghívtuk a nyertes csapatok tagjait, akikkel a megbeszélést követően 15-re bővült lelkes csapatunk létszáma, és újabb akcióba kezdtünk. A „Free hug” címmel megrendezett performance-szal a toleranciát és elfogadást demonstrálták a résztvevők a város másik középiskolájában tanuló kortársaiknak felkínált „ingyenes öleléssel”. Mindezt a helyi rendőrség bűnmegelőzési csoportjával közösen.

Hogyan jelent meg az ifjúsági programok mellett az értékőrzés igénye?

– 2013 nyarán alapítványunk is bekapcsolódott a Lakiteleki Értékőr Képzésbe. Ettől azt reméltük, hogy az eddigre már erős csapattá formálódott fiataljaink „továbbléphetnek”, és immár városi léptékben is értékes dolgokat hozhatnak létre. Értékőrzésünk első lépéseként – már a képzésen tanultakkal felvértezve – kezdtünk neki a 2013-as Kiskunfélegyházi Libafesztiválon való részvételünk szervezésének. A cél egy olyan programsorozat összeállítása volt, ami a vidékiek, de még a külföldiek számára is vonzó módon népszerűsíti Kiskunfélegyháza értékeit.

Milyen programok vártak a vállalkozó kedvű résztvevőkre?

– Három helyszínből álló játékos kalandtúránk első állomás a Gardrób tuning nevet kapta. Itt a gyerekek és szüleik Kiskunfélegyházán fellehető jellegzetes, egyedi motívumokat festhettek fel saját ruháikra és használati tárgyaikra. Ennek során több mint 300 póló készült el a városháza szecessziós díszítő elemeivel ékesítve. A második állomáson a családok Rózsa Sándor, a „hirös betyár” után nyomoztak a helyi rendőrkapitányság épületében, interaktív eszközökkel, felelevenítve az alföldi betyárvilág hangulatát. Végül pedig a Petőfi házban kunsági lépéseket és félegyházi dalokat tanulhattak a Félegyházi Táncszínház vezetőjétől, akit 2009-ben a Magyar Kultúra Lovagjaként ismertek el. A libafesztiválon aratott siker meggyőzött bennünket arról, hogy a fiatalok és a felnőttek egyaránt érdeklődnek a valódi nemzeti értékek iránt, a Gardrób tuning pedig alkalmas arra, hogy a nemzeti értékek és motívumok felhasználásával, egyszerű technikai eszközökkel, divatot teremtsünk. Annak érdekében, hogy a hozzánk tartozó fiatalok még felkészültebben végezhessék az értékőr tevékenységet, idén szeptemberben két részből álló médiaképzést tartottunk Gajdics Dávid és Vajda Piroska vezetésével.

A modern eszközök használata meghozta tehát az értékőrzés sikerét?

– A Gardrób tuning kidolgozott technikája bevált, így továbbgondolásra érdemesnek tartjuk. Számunkra nem kétséges, hogy a hungarikumok és a nemzeti értékek népszerűsítésével egyfajta divatot teremthetve hozzájárulhatunk, hogy az emberek büszkén, magyarságuk jeleként viseljék ezeket a motívumokat. Hisszük, hogy ilyenkor nem csak „feltuningolunk” egy fehér pólót, vagy egy mobiltokot, hanem értéket közvetítünk és kreativitásra ösztönzünk. Minden darab egyedi lesz, és miközben az alkotó gyermek vagy felnőtt egyéniségét tükrözi, magában hordozza a hagyományt is. Fiatal önkénteseink festés közben nemcsak segítenek, hanem beszélgetnek is. Beszélnek magukról, az önkéntességről, a motívumról, vagy a hungarikumról, annak származásáról, eredetéről, a hozzá kapcsolódó érdekességekről. A közönségtől kapott pozitív visszajelzések is arra ösztönöznek bennünket, hogy folytassuk a munkát, így az ország több pontján jelenünk meg fesztiválokon, kézműves vásárokon. Minden eseményen egyedi, a tájegységre, helységre jellemző új motívumokat mutatunk be és népszerűsítünk. Kiemelten fontosnak tarjuk, hogy programjainkon részt vegyenek a fiatalok, hiszen rajtuk keresztül öröklődik tovább a nemzeti, helyi érték.

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!