Kistérség 2020. szeptember 6. 08:00

Elismerés az egykori elnöknek

Elismerés az egykori elnöknek
Petőfiszállás Községért kitüntető díjat vehette át Beálló Sándor, a XXI. Szállási napi ünnepi megemlékezésen. A Petőfiszállás Község Képviselő-testülete által adományozott elismerést ünnepélyes keretek között adták át egy szép és teljes életút előtti főhajtásként. A kitüntetettnek Szász János polgármester mondott köszönetet. A díjátadást ünnepi szentmise és kenyérszentelés követte Balla Barnabás plébános vezetésével.

Beálló Sándor 1941. július 20-án született Kiskunfélegyházán, egy háromgyerekes család legidősebb gyermekeként. A háború utáni időkben a gyerekeket korán bevonták a ház körüli teendőkbe, így a földműves munkák és a gazdálkodás korán az élete részévé vált. Sötétedésig dolgozott a szőlőben, sokszor a hazafelé tartó úton elaludt a lovaskocsin. A vonzalom a mezőgazdaság irányába termékeny talajra hullott. Bajai tanulmányait követően a Városföldi Állami Gazdaságban helyezkedett el, ahol gyakorlati ismereteit bővítve becsülettel helytállt.

1963-ban került Petőfiszállásra. Szövetkezeti összefogással a településen négy termelőszövetkezet működött, a Szabadság, a Béke, az Aranyhomok és a Petőfi. Beálló Sándor 1966. január 15-től agronómusként a Szabadság Termelőszövetkezetnél dolgozott, amelynek 1970. március 1-jén elnökévé választották meg. A munka iránti alázat és a helyi közösség boldogulása iránti elkötelezettség kitartó, kemény küzdelemre sarkallta. 1974-ben a Szabadság Termelőszövetkezettel egyesült a Béke – amelynek elnöki feladatainak ellátására szintén őt választották meg – Szabadság és Béke Termelőszövetkezet néven működött tovább 1980. január 1-jéig, amikor csatlakozott az Aranyhomok és a Petőfi is. Az egyesülést követően az akkor már Petőfi Mezőgazdasági Termelőszövetkezet néven működő szövetkezet elnökének is őt választották. 1985-ben a kiskunfélegyházi Kiskunsági Termelőszövetkezet is csatlakozott a korábbi négyesfogathoz, nem kevés hitet, elhivatottságot és összefogást követelve az elnök keze alatt dolgozóktól. A szövetkezet azonban a mai napig él, és Vincze Gábor személyében méltó utód vezetése és irányítása mellett halad az évtizedek alatt kijárt úton, miközben a környező szövetkezetek a rendszerváltást követően megszűntek.   



Ha a petőfiszállási közösséget megkérdeznék, hogy milyen emlékeket idéz bennük az Elnök Úr munkássága, valószínűleg szóba kerülnének a közbenjárásával megvalósult összekötő utak, a kőkereszt emelése, a háztáji gazdaságok integrálása, a tej-, sertés- és zöldségfelvásárlás megszervezése és működtetése... A sikeres út megtételéhez a hátteret Beálló Sándor rátermettsége, kiváló emberi tulajdonságai, a munka szeretete, gyerekkorától a mai napig kiegyensúlyozott családi környezete és embersége adta. A szülői házból hozott nagyszerű tulajdonságait, puritán életmódját, szerénységét, szociális érzékenységét, mindig családja, a faluközösség és munkatársai boldogulására hasznosította. Magánéletének fókuszában a családja áll, 52 évet élt boldog, kiegyensúlyozott házasságban Vera asszonnyal, a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola elsős tanító nénijével. Két, családos gyermekének édesapja és két unoka boldog nagypapája.  2008-ig, nyugdíjba vonulásáig a szövetkezet elnökeként dolgozott. A 42 év kötődés a faluhoz, a szövetkezethez és az emberekhez a mai napig aktív kapcsolatokban él tovább.   

 

Kövessen minket a Facebookon is!