Közélet 2014. január 29. 07:58

130 éve az iparosok szolgálatában

Képgaléria
130 éve az iparosok szolgálatában
1885-ben, helyi vállalkozások alapították önerőből a kiskunfélegyházi ipartestület elődjét, amely az elmúlt csaknem 130 esztendőben – hol könnyebben, hol nehezebben – de folyamatosan fenntartotta magát. Az akkori céhet az iparosok összefogás iránti közös igénye hívta életre, és ugyanez a szándék tartja életben ma is. A fundamentum tehát ellenállt az időnek. A fennmaradáshoz, az önfenntartáshoz és a tagság elvárásainak való megfeleléshez azonban újra és újra meg kell újulni. Makai Lászlóné Maricával, a Vállalkozók Ipartestülete Kiskunfélegyháza elnökével többek erről a megújulásról beszélgettünk.

– Mit tud nyújtani az ipartestület napjaink vállalkozásainak?

– A munkaadók, munkavállalók érdekképviseleteként próbálják létjogosultságukat bizonyítani az ipartestületek, kisebb-nagyobb sikerrel. Mellette működnek ugyanis a kamarák, és a legtöbb képviseleti funkcióhoz ők kaptak a jogosítványt. Az ipartestületek tehát egy útkeresési folyamat kellős közepén vannak. Ami bennünket illet, sok mindenben tudunk segítséget nyújtani az iparosoknak a képzésektől a különböző ügyintézéseken, tájékoztatásokon, tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásokon, nyelvtanfolyamokon át az OKJ-s képzésekig. A támogatói tagokkal együtt 200-250 tagot számol a Vállalkozók Ipartestülete Kiskunfélegyházán, most dolgozunk a különböző szakosztályok – mint például a könnyűipari, építőipari, faipari szakosztály – működésének a fellendítésén. Rendszeresen pályázunk, tavaly például egy TÁMOP-os program keretében 139-en részesültek közreműködésünkkel ingyenes angol és német nyelvi, értékesítési, kommunikációs, vállalkozói ismeretek, személyes hatékonyság képzésben. A szakmai munkán túl tevékenységünk kitér a szabadidő tartalmas eltöltésére, a közösségépítésre is. Van például asztalitenisz csoport az ipartestületen belül, szervezünk városi bajnokságokat, havonta tartja találkozóit színvonalas programokkal a 30 fővel működő nyugdíjas klub, és szerveződik a magányosok és özvegyek klubja is. Különböző rendezvényeket, programokat, tanfolyamok hozunk a székházba, így teremtjük elő az épület fenntartásához szükséges költségeket. Jelenleg több mint 300-an tanulnak nálunk.

– Honnan ez a példaértékű vállalkozói szemlélet?

– Két évvel ezelőtt az ipartestület nagyon nehéz helyzetbe került: inkább adósságai voltak, mint saját bevétele. Az iparosok tagi kölcsönével tudtuk megoldani a székház fenntartását is. Akkor indítottuk el azokat a változásokat, amelyek eredményeként mostanra kiegyensúlyozott a gazdálkodásunk: nem csak visszafizette az ipartestület a tagi kölcsönt, de pozitív egyenleg van a számláján, miközben az épület fenntartási költségeit és a főállású irodavezető bérét is fizetni tudjuk. Ezt a megyében kevés ipartestület mondhatja el magáról. Nálunk működik és tartja összejöveteleit az Ipartestületek Bács-Kiskun Megyei Szövetségének irodája is, ami a megyében működő 10 ipartestületet fogja össze, és én vagyok a vezetője.

– Folytatható-e ez a lendület 2014-ben?

– Erre készülünk. A múlt évi közgyűlésen beszámoltunk arról, hogy 2012-ben sikerült egymillió forintot elkülöníteni a számlánkon, és ugyanezt vállaltuk tavaly is. Szeretnénk, ha ez idén ismét sikerülne. Tervezzük sikeres rendezvényeink körét tovább bővíteni, felelevenítve azt a korábbi hagyományt, amikor – a városban működő intézményekkel egyeztetve – színházi esteket, pódium-előadásokat, kiállításokat is szervezett az ipartestület. Az első zenés színházi előadásunk március 23-án lesz, amikor Ihos József, Karda Bea és Gergely Róbert lesz a vendégünk. Tovább folytatjuk tanfolyamainkat is, és nagy reményeket fűzünk a Nemzeti Együttműködési Alaphoz beadott két pályázatunk sikeréhez. Ezeknek január végén lesz az elbírálása, és amennyiben megkapjuk a kért támogatást, ismét több ingyenes oktatással tudjuk segíteni tagjainkat és a város lakosságát. Idén is helyet adunk jótékonysági rendezvényeknek, egészségügyi előadásoknak, terveink között szerepel, hogy kiállításon mutatjuk be a térség iparosainak munkáit. Tavaly kedvezményes nyaralást is szervezünk a tagjainknak Olaszországba, reményeink szerint idén is sikerül néhány napot közösen eltöltenünk. Készülünk továbbá a választásra, ugyanis 2014-ben ismét megméretteti magát az elnökségünk. Programjainkról folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők Vállalkozók Ipartestülete Kiskunfélegyháza facebook oldalán.

T.T.

Kövessen minket a Facebookon is!