Kultúra 2021. január 30. 08:00

Mit mesélnek a régmúlt tárgyai?

Mit mesélnek a régmúlt tárgyai?
Mint ismeretes, a helyi kulturális életet is visszafogta a koronavírus-járvány, aminek következtében bezártak a könyvtárak és a művelődési központok. Ebben az időben indult útjára a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum Facebook-oldalán a Mit mesélnek nekem a múzeumban őrzött tárgyak? című sorozat, amelyben az intézmény munkatársai mutatják be a múzeum különleges műtárgyait, időrendben. Kapcsolódva a kezdeményezéshez, a Félegyházi Közlöny is bemutatja ezeket az ereklyéket, érdekességeket, műtárgyakat, amelyeknek története így, vagy úgy, találkozik, összefonódik városunk múltjával. A cikk elkészültében Samu Csilla, a Kiskun Múzeum munkatársa volt segítségünkre.

Borítókép: Strandfürdő – 1919

A honfoglaló magyarság legfontosabb emlékei a temetkezéseik feltárása során kerültek napvilágra. Ezek alapján vált ismertté viseletük, művészetük, fegyverzetük. Halottaikat díszruhában, többnyire fegyvereikkel, lószerszámokkal és étellel-itallal helyezték a sírba. A legfontosabb tárgyak az övgarnitúrák, szablyák, íjak-nyilak, lószerszámok és lényegesen ritkábban a tarsolylemezek voltak.


Feltárt kengyel

A pusztai népeknél a harcos rangját, a társadalmi hierarchiában elfoglalt helyét a fegyveröv díszítettsége jellemezte, amely magában foglalta az övre csatolt fegyverek, eszközök összességét. Az egymás mellé szegecselt aranyozott ezüstveretek átfonták viselőjének derekát. Baloldalra a szablyát és a bőr íjtegezt, jobb oldalra pedig a nyíltartó tegezt, és az előkelők esetében az ezüstveretekkel vagy összefüggő ezüstlemezzel díszített bőrtarsolyt csatolták, amiben a férfi az apróbb használati eszközeit, leginkább a nagy becsben tartott tűzszerszámot tárolta.


Tarsolylemez, rekonstrukció előtt

A tarsolylemezek felületét többnyire finoman kidolgozott palmetta (indás, leveles-ágas motívum) ékesíti. A tarsolylemezzel díszített tarsoly a Kárpát-medencében 895-ben megtelepedett honfoglaló magyarság színpompás ötvösművészetének vitathatatlanul legszebb és legemblematikusabb emléke. Nagyon ritka leletek, napjainkig több mint 30 darab került elő, ebből az egyik a mellékelt fotón látható.


Radnóti utcai sír, leletekkel

A Kiskunfélegyházi Tarsolylemez 1970 tavaszán került elő a Radnóti Miklós utca 48. szám alatti telken, házalapozás során. A tulajdonos nem jelentette be a talált leleteket, féltve frissen alapozott ingatlanát és beültetett kertjét a várható ásatástól. Ezekről iskoláskorú gyermeke révén Fekete Sándor szerzett tudomást, aki értesítette a Kiskun Múzeumot, valamint az összegyűjtött tárgyakat (vasbaltát, késtöredéket, három ruhafoszlányt, két gombot, nyolc lyukasztott pénzérmét, egy bronztárgyat és a tarsolylemezt) átadta az intézménynek.


Vasbalta

A Kiskun Múzeum értesítése alapján a helyszínt a kecskeméti Katona József Múzeum szakemberei tekintették meg, majd a leletmentést is ők végezték el. A mostani kossuthvárosi leletmentés során előkerült a sír, amelyből az átadott tárgyak származtak. Az alapozási árok feltárása során a munkások a koponyát és a törzs felső részét bolygatták meg, majd kíváncsiságukban ásóval az árok falába vésve tovább bontották a sírt, itt volt a tarsolylemez, amelynek bal oldalát az ásó hegye megsértette. A szakemberek a rendkívül vékony és meglehetősen kopott lemez letört maradványait is megtalálták a feltárás során. Az erőteljes bolygatás miatt már csak a lábszárcsontokat, a bal combcsontot és a jobb kézfej csontjait találták meg eredeti helyükön. Az előkerült leletek a Katona József Múzeumba kerültek, míg a csontokat az épület alapját kitöltő földbe temették.

Kiskunfélegyházán összesen hat honfoglalás kori feltárás volt. Az egyik lovas sír 1968-ban került elő az Izsáki úti Külső Iskola közelében. A másik 1970-ben, a Radnóti utcában. Volt feltárás Galamboson, az Amler-bányánál, a logisztikai központnál és a Terjék-tanyán is.

A feltárások különleges műtárgyait Kiskunfélegyháza honfoglalás kori emlékeit bemutató tárlóiban tekinthetik meg az érdeklődők, a Kiskun Múzeum régészeti kiállításán.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!