Helyi hírek 2021. február 16. 08:00

Drágábbak lettek a kiskunfélegyházi ingatlanok 2020-ban

Drágábbak lettek a kiskunfélegyházi ingatlanok 2020-ban
A tavalyi év minden bizonnyal sok új helyzetet tartogatott számunkra az ingatlanpiac területén is. A világjárvány első hulláma hazánkban sem zajlott le következmények nélkül. A koronavírus-járvány országos szinten az ingatlanpiacra is nagy nyomást gyakorolt. Ennek köszönhetően Kiskunfélegyházán áremelkedéssel és áreséssel is találkozhattunk az elmúlt egy év során, viszont a 2020-as év eleji átlagárakhoz képest minden ingatlantípus tekintetében – hol kisebb, hol nagyobb – áremelkedés könyvelhettünk el.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az elmúlt négy év tekintetében hogyan változtak az átlagárak városunkban. Ekkor az is kiderült, hogy a megfigyelt időintervallum alatt a családi házak szinte folyamatosan dráguló tendenciát mutattak. Ezzel szemben pedig a kiskunfélegyházi panellakások négyzetméterenkénti átlagárai igen szűk keretek között mozogtak. A továbbiakban pedig a 2020-as év ingatlanpiaci változásaira fókuszáltunk.

Mutatjuk, mi történt az elmúlt egy évben

A megfigyelt időszakban szinte végig a téglalakások voltak a legdrágábbak, a második helyen a panel építésű lakások foglaltak helyet, így a tavalyi évben a legolcsóbbnak a családi házak négyzetméter ára bizonyult. Az elemzésünk alapjául az
Ingatlannet.hu statisztikai adatait használtuk.

A statisztikai adatok alapján a kiskunfélegyházi lakóingatlanok átlagárainak változását 2020 januárja és decembere között vizsgáltuk. Városunkban a téglalakások kínálati ára az év elejével stagnálni kezdett. A félegyházi eladó téglalakások 278 ezer Ft/m²-es átlagárról indították a 2020-as évet. Ez az összeg egy 70 négyzetméteres lakás esetén körülbelül 19,4 millió forintot jelentett. Áprilisra egy kisebb áremelkedést figyelhettünk meg a
kiskunfélegyházi téglalakások árában, viszont azt követően újabb stagnáló időszak volt jellemző.

A legolcsóbb átlagáron augusztusban kínálták a téglaépítésű lakásokat: 270 ezer Ft/m2-ért. A legdrágább hónapnak pedig a november bizonyult, ekkor az átlagos árfekvés elérte a 340 ezer Ft/m2-t is. Ennek köszönhetően novemberben egy 70 négyzetméteres lakást már átlagosan 23 millió forintos áron kínáltak eladásra.



A családi házak árában sem érzékelhettünk számottevő csökkenést éves szinten, sőt az év eleji árakhoz képest a decemberben uralkodó átlagárak minimálisan ugyan, de drágábbak lettek. A házak januári átlag kínálati ára 230 ezer Ft/m² volt. Augusztusig szinte végig mérséklődtek az átlagárak, így elérve 209 ezer Ft/m2-t. Ezt követően azonban újra emelkedést figyelhettünk meg a kínálati árakban, így elérve 2020 decemberében a 237 ezer Ft/m2-t.

A panellakások szinte végig a középmezőnyben voltak

Az elmúlt év során a kiskunfélegyházi panellakások négyzetméterenkénti átlagára 247 és 283 ezer forint között mozgott. Legolcsóbbnak a májusi hónap bizonyult, míg legdrágábban júliusban kínálták a panellakásokat. A panelek esetében egy szemléltető példával élve jól látható, hogy: egy 55 m²-es panelt alapul véve, egy ekkora alapterületért májusban 13,5 millió forintot kértek a tulajdonosok, míg júliusban már ennél átlagosan 2 millió forinttal drágábban kínálták azokat.

Tavaly az ingatlanpiaci tranzakciószámok viszont visszaestek

Az
MNB lakáspiaci jelentéséből is kiderült, hogy 2019 második negyedévéhez viszonyítva 2020 második negyedévében a koronavírus-járvány következtében 34 százalékkal visszaesett a lakáspiaci tranzakciók száma. A kínálathoz képest alacsonyabb keresletre utalt az is, hogy a lakáspiacon megfigyelhető alku mértéke 2020-ban emelkedett az elmúlt évekhez képest.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus