Közélet 2014. január 31. 09:31

Szülészetet szeretnének a félegyháziak

Szülészetet szeretnének a félegyháziak
Kiskunfélegyháza lakosainak véleményét, igényeit volt hivatott felmérni az a kérdőív, amit a közelmúltban minden háztartásba eljuttatott a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület (KGME). A „Munkára Félegyháza!” program egészségügyi konzultációjának szerves részét képező, a lakossági igények felmérésére hivatott kérdőív kiértékelésének tapasztalatairól, a kirajzolódó igényekről és ezek nyomán megfogalmazódott tennivalókról tartott sajtótájékoztatót január 30-án, csütörtökön Csányi József, a KGME elnöke, valamint az orvosszakmai hátteret biztosító dr. Ónodi Izabella és dr. Kiss-Ákos Csaba.

– A program célja, hogy a megfogalmazódó, tényleges igények figyelembevételével olyan fejlesztési elképzeléseket és koncepciót dolgozzunk ki, amely komplex módon hozzájárul a Kiskunfélegyháza hosszú távú fejlesztéséhez, az itt élők életkörülményeinek javításához és 5 éven belül 500 új munkahely létrehozását eredményezi. Ezt az összetett munkát szakemberek és a lakosság bevonásával szeretné összefogni egyesületünk – foglalta össze az elnök, majd köszönetet mondott a munkában közreműködő dr. Körtvélyessy Andrásnak, a félegyházi kórház igazgatójának és dr. Mészáros Jánosnak, a GYEMSZI Térségi Ellátásszervező Központ régiós igazgatójának. Csányi József azt is elmondta, hogy a széles réteget megszólító egészségügyi konzultáció eredményeinek összefoglalását Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke közreműködésével eljuttatják dr. Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak.

Az egyesület elnöke összefoglalta: az egészségügyi konzultáció első lépéseként a város és a környék szakorvosaival, sebészeivel, kórházigazgatóival keresték a félegyházi kórház fejlesztési lehetőségeit, majd a háziorvosokat kérdezték egy magas szintű alapellátás feltételeiről. Ennek során felmerült többek között a mentőállomás, a rendelési ügyeletek és a város orvos-utánpótlásának kérdése. A lakossági kérdőíveket egy orvosokból és közgazdász szakemberekből álló csapat dolgozta fel és elemezte. A gyűjtőládákban elhelyezett és a postán visszaküldött kérdőívek száma meghaladta az 1200-at. Ez alapján egyértelműen kirajzolódtak a lakossági igények: többek között a szülészet és a kapcsolódó ellátások visszaállítása, a várakozási idők radikális csökkentése a szakrendeléseken, a háziorvosi rendelők és az eszközpark modernizálása, napi buszjárat beindítása a megyei kórházba, az orvosok megtartása, a háziorvosi ügyelet megnyugtató rendezése, és végül, de nem utolsó sorban a bizalom helyreállítása.

– A felsorolt igények megoldása rengeteg munkát, és szoros társadalmi és szakmai együttműködést igényel. A KGME célja, hogy a lehető legszélesebb rétegekkel együttműködve – az egészségügyben dolgozóktól a lakosságon át a döntéshozókig – „összefésülje” az igényeket a lehetőségekkel. Azt szeretnénk elérni – hangsúlyozta Csányi József – hogy Kiskunfélegyházán olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyek válaszok a kiskunfélegyháziak igényeire.
         

Kövessen minket a Facebookon is!