Gátér 2021. április 6. 12:00

Hamarosan állandó kiállítás nyílik Gátéron

Képgaléria
Hamarosan állandó kiállítás nyílik Gátéron
A 2020-as hungarikum pályázat jóvoltából elkészült Gátéron egy állandó kiállító terem, ahol a helyi értékek megtekinthetők, megismerhetők, a következő generációk számára elérhetők. A járványügyi helyzet miatt elrendelt korlátozások feloldását követően – amennyiben a gyülekezés megengedett lesz – sor kerül az ünnepélyes megnyitóra és átadóra – tudtuk meg Jánosiné Gyermán Erzsébettől, a település polgármesterétől.

A polgármester ismertette, hogy a Magyar Falu Program lehetőségit kihasználva elkészült a Faluház mellett egy körülbelül 200 négyzetméteres szabadtéri, fedett terület, ami rendezvények, ünnepségek lebonyolítását teszi lehetővé, függetlenedve az időjárás viszontagságaitól.  A sátorbérlés is nagyon költséges volt az elmúlt időszakban, ezért is volt sürgető az építmény létrehozása. A munkálatok folytatódnak, hiszen aljzatbeton és lépcsőburkolás, valamint külső tatarozás is szerepel még a tervek között.

A nyár a tervek szerint a Községháza felújítását is elhozza. A gázfűtés kiiktatása mellett a klímafűtés bevezetésére fókuszálnak, illetve napelemmel is ellátják az épületet, így energetikai szempontból teljesen önellátó lesz a ház. A munkálatok során a belső helyiségek teljes taposócseréje is megvalósul. A 10 millió forintos beruházás költségeit pályázati forrás biztosítja, a felújítás nagyjából 1 hónapot vesz majd igénybe.

Jánosiné Gyermán Erzsébet örömmel számolt be arról is, hogy egy TOP-os pályázat eredményeként egy Falukönyv is elkészült a közelmúltban, amit minden gátéri háztartásba eljuttattak már. A Falukönyv képekben is megmutatja a település múltját és jelenét, értékeit, lakóit. A könyv mellett szórólapok és ismertető anyagok is készültek, amelyből teljesebb képet kaphatunk a falu értékeit illetően.

Z. A.
 

Kövessen minket a Facebookon is!