Kitekintő 2021. április 9. 17:00

Elhunyt Fülöp herceg

Elhunyt Fülöp herceg
99 éves korában, egy hónapnyi kórházi tartózkodás után otthonában elhunyt Fülöp, edinburghi herceg. Pártállásra való tekintet nélkül mindenki a tisztelet hangján beszél II. Erzsébet pénteken elhunyt férjéről. A közösségi médiában kegyeleti okokból részben kommentelni sem lehet.

Borítókép  AFP
Az esküvő előtti napon, 1947. november 19-én, VI. György a "királyi fenség" megszólítást adományozta Fülöpnek, majd az esküvő reggelén szintén neki adományozta az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója nemesi címeket


Boris Johnson
 miniszterelnök a Downing Streeten kijelentette: a herceg "segített a királyi család és a monarchia irányításában, hogy az továbbra is vitathatatlanul létfontosságú intézmény legyen nemzeti életünk egyensúlya és boldogsága szempontjából".


Kier Starmer, a Munkáspárt vezetője a Twitteren tisztelgett Edinburgh hercege előtt: "Az Egyesült Királyság egy rendkívüli személyiségét veszítette el Fülöp herceg halálával, életét hazánknak szentelte, a második világháború idején a királyi haditengerészettől hercegi létéig szolgált. Több mint hét évtizeden állt felesége, a királynő mellett, házasságuk az erő, a stabilitás és a remény szimbóluma volt, még akkor is, amikor a körülöttük lévő világ megváltozott. Milliókat inspirált ez határainkon innen és azokon túl is."

Nicholas Soames volt konzervatív képviselő, Sir Winston Churchill unokája szintén a Twitteren közölte: "Fülöp herceg halála egy valóban figyelemre méltó ember elmúlását jelenti, aki kifogástalan és odaadó szolgálattal élt a királynő és a haza számára."

Matthew Ellis a rendőri, mentőszolgálati és tűzoltó erők főparancsnokságának nevében, annak vezetőjekét azt írta, "kiváltságos ember volt, de ezt sokszorosan meghálálta közszolgálati és jótékonysági tevékenységével, munkájával". A mentőszolgálat, a rendőrség és a brit hadsereg külön is tisztelettel adózott a herceg halálának.

Sir Ed Davey, a liberális demokraták vezetője a Twitteren is így írt: "Fülöp herceg hazánknak szentelte életét. Mindig hálásak leszünk csodálatos szolgálatáért. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Fülöp herceg nagyon szeretett férj, apa, nagyapa és dédapa volt. Gondolataink az egész családdal vannak most."

Philippa Rawlinson, a Nemzeti Arborétum ügyvezető igazgatója jelezte, ír a Buckingham-palotának, kérve a királynő magántitkárát, hogy fejezze ki részvét a királynőnek és minden családtagnak.

Stoke-on-Trent városa kegyeleti okokból leállította a kommentelési lehetőséget közösségimédia-felületein – 
írta cikkében az Infostart.
 

Kövessen minket a Facebookon is!