Helyi hírek 2021. április 15. 08:00

A kézjel, amely életeket menthet

A kézjel, amely életeket menthet
Elnyomója számára észrevétlenül jelezhet bármilyen erőszak elszenvedője – legyen gyerek, nő, vagy akár férfi – ha ismeri ezt az egyezményes segítségkérő kézjelet. Ezért rendkívül fontos, hogy széles körben, kortól és nemtől függetlenül mindenki megismerje, és ha szükséges megértse, vagy alkalmazza. Az alábbi összeállítás ezzel a szándékkal született. Ha tehát ezt a kézjelet látod, az azt jelenti: baj van, segítségre van szükségem!

A Woman's Funding Network nevű szervezet által kitalált ,,Signal for Help” (segítségkérő jelzés)  kézmozdulat abból áll, hogy a hüvelykujjunkat előbb a tenyerünkre hajlítjuk, majd a többi négy ujjunkat rácsukjuk a hüvelykujjunkra és a tenyerünkre. Ezt mutatva, például egy videóban vagy közterületen az emberek tudni fogják, hogy segítségre van szükségünk. 

Ez a promovideó azt mutatja meg, hogyan alkalmazható ez az egységes, nemzetközi  kézjel:
https://www.youtube.com/watch?v=_5VQD58UroQ

Meg tudnád osztani velem a banánkenyér receptjét? Ezzel az ártatlan kérdéssel kezdődik az a videó, ami a családon belüli erőszakot elszenvedő és bántalmazásban élő nőknek nyújthat segítséget.



canadianwomen.org által közzétett videóban két nő videócsetel egymással, és miközben a receptről beszélgetnek, egyikük egy kézmozdulattal jelzi a másiknak, hogy bántalmazzák: a tenyerét a kamera felé fordítja, behajlítja a hüvelykujját, majd ökölbe csukja a kezét. A beszélgetés közben a nő háta mögött fel-fel tűnik egy férfi is.

A kézjellel szavak nélkül adhatja tudtára a másiknak, hogy segítségre van szüksége.



Több szervezet is arra hívta fel a figyelmet korábban, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentősen emelkedhet a nők elleni családon belüli erőszak. A bezártság miatt a bántalmazott nők sokkal nehezebben tudnak segítséget kérni.


A Nők A Nőkért Együtt az erőszak ellen egyesület (NANE Egyesület) ingyenes lelkisegély-vonala bántalmazott nők és segítőik számára továbbra is elérhető a 06 80 505 101-es számon hétköznapokon (hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken 18 és 22 óra között, és szerdán 12 és 14 óra között).

A PATENT Egyesület jogsegély vonala (06 70 220 2505) újabb időponttal bővült ki: a szokásos szerdai 16 és 18, csütörtöki 10 és 12 óra közötti időszakokon felül péntekenként 12 és 14 óra között is elérhető, illetve chat-szolgáltatást is indítottak szombatonként 16 és 18, hétfőnként pedig 10 és 12 óra között a Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára.

Emellett pedig mindenkit arra biztatunk, hogy aki tud, segítsen az érintetteknek, ha pedig bizonytalan abban, hogy ezt hogyan tegye, maga a segítő is hívhatja a fenti számokat.


Liner.hu   24.hu összeállítás
 

Kövessen minket a Facebookon is!