Kultúra 2021. április 24. 15:00

Ma van a Népviselet napja

Képgaléria
Ma van a Népviselet napja
„Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” címmel Hrágyel Dóra pedagógus 2015-ben magánkezdeményezést indított a legnagyobb közösségi oldalon, miszerint április 24-e – a sok világnap között – legyen a népviselet napja.

Az akcióhoz évről évre többen csatlakoznak magánszemélyek és intézmények is, például iskolák és óvodák. Fő célja, hogy az év e napja a magyar és nemzetiségi népviseletek jegyében teljen.



Ötödik éve lehet csatlakozni ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek lényege, hogy népviseletben menjünk be az iskolába tanulóként vagy tanárként, az óvodába gyerekként vagy óvónőként, vagy csupán tegyünk egy sétát az utcán vidékünk múltjára jellemző viseletben. Idén a nap célját a karanténra való tekintettel a következőképp módosították: „Vedd fel a viseleted vagy annak egy darabját, és érezd jól magad benne a saját örömödre! ”

A Múltunk a jelenben és a Pompás Napok – nevelés játékkal és mesével 
idei felhívását a Facebook-on is megtekinthetjük, amelyhez a következő feladat tartozik: válaszd ki népviseleted egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika…) és vedd fel egy mai ruhával kombinálva. Bátrabbak teljes viseletben is lehetnek a nap folyamán.

Forrás: KISZó – Bara Tünde

 

Kövessen minket a Facebookon is!