Helyi hírek 2021. május 22. 12:00

Ingatlanpiaci áremelkedés volt megfigyelhető az elmúlt egy évben

Ingatlanpiaci áremelkedés volt megfigyelhető az elmúlt egy évben
Városunkban az elmúlt egy évben az árak igen változatosan alakultak. Ez leginkább az eladó téglalakások áraira igaz. A változások ellenére a mai négyzetméter árak csak minimálisan drágábbak az egy évvel ezelőtti átlaghoz képest.

2020 áprilisában az átlagárak a családi házak tekintetében 15 ezer forinttal voltak alacsonyabban a mostani árakhoz képest. A téglalakások napjainkban 60 ezer forinttal drágábbak átlagosan, mint az előző év áprilisában. A panellakások árfekvése között - a két dátumot tekintve - majdnem 40 ezer forintos különbség van.

A legnagyobb drágulás tehát a téglalakások tekintetében történt, méghozzá az augusztusi-novemberi hónapokban, ekkor ugyanis több tízezer forinttal emelkedett a téglaépítésű lakások négyzetméterenkénti átlagára.

Korábbi cikkünkben már kiderült, hogy nem olcsók az eladó lakások a kiskunfélegyházi ingatlanpiacon, valamint annak környékén sem. Kecskemét után pedig városunk bizonyult a legdrágábbnak a korábbi hónapok átlagárait vizsgálva.

Cikkünk további részében az 
Ingatlannet.hu statisztikai adatait alapul véve megvizsgáljuk, hogy hogyan változott az elmúlt egy év távlatában a kiskunfélegyházi ingatlanpiac. Fontos azonban kiemelni, hogy elemzésünkben végig az áralku nélküli kínálati árakra fókuszálunk.

Az elmúlt egy évben szinte mindig a téglalakások vitték a prímet

Az eladó lakások árait megnézve már első ránézésre elmondható, hogy az elmúlt év során egy hónap kivételével folyamatosan a téglalakások voltak a legdrágábbak a városunkban. Egyedül a 2020-as év augusztusában előzték meg a téglaépítésű lakásokat a panelépítésű ingatlanok, ekkor az első típusút 240 ezer Ft/m2-ért, a másodikat 248 ezer Ft/m2-ért kínálták eladásra.



A téglalakások árai szinte folyamatosan növekedtek 2020 áprilisától 2020 novemberéig, átlagáruk körülbelül 19 százalékkal emelkedett a hónapok alatt. Ezután igen nagy ingadozások következtek, 2021 áprilisában pedig az átlagárak elérték a négyzetméterenkénti 320 ezer forintot.

A panellakások az elmúlt egy évben idén áprilisban voltak a legdrágábbak, ekkor a tulajdonosok átlagosan 271 ezer forintot kértek az eladó lakásokért négyzetméterenként. Ezzel szemben 2020 májusában ez az összeg csupán 225 ezer Ft/m2-re volt tehető.

A Kiskunfélegyháza területén eladó házak árai nem mutattak kirívó változásokat, a 2020-as évben általában 190-210 ezer forintos négyzetméterár körül mozogtak. Idén áprilisban 
a kiskunfélegyházi házak átlagos kínálati ára pedig elérte a 221 ezer forintot.

Erre költik a legtöbben az otthon-felújítási támogatást

GKI és a Masterplast korábbi lakossági felmérésében a lakás-felújítási és korszerűsítési tervek, szándékok és kilátások feltérképezését célozták meg. A reprezentatív 1000 fős mintából kiderült, hogy a támogatás keretében a megkérdezettek harmada a belső tereket és a fürdőszobát újíttatná fel. A családi házban élők számára pedig kiemelten fontos még a tető szigetelése, felújítása is. A nagyvárosok lakói esetében a belső terek felújítása tényleg kiemelten fontos, hiszen minden második válaszadó szeretne ilyen jellegű munkálatokat elvégeztetni.
 

Kövessen minket a Facebookon is!