Helyi hírek 2021. május 31. 17:00

Látványos kertekkel nevezett a megmérettetésre a Százszorszép Óvoda 

Képgaléria
Látványos kertekkel nevezett a megmérettetésre a Százszorszép Óvoda 
„A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos kezdeményezéshez idén Kiskunfélegyháza is csatlakozott. Az első szemle május 28-án megtörtént, a közösségi kategóriában nevezett Százszorszép Óvodába látogatott el a szakmai zsűri.

Lantos Szabolcs, az óvoda technikai munkatársa, a kertek tervezője ismertette növényeket, bemutatta az újrahasznosított anyagokból készült magaságyásokat és függőkertet.

Fricska Gyöngyitől, a napköziotthonos óvoda intézményvezető-helyettesétől megtudtuk, hogy idén is – mint minden évben – a lehetőségekhez mérten megtartották a Víz világnapját, a Föld napját és a Madarak-Fák napját. Ezen alkalmak során is erősítették a gyerekekben a környezettudatosság, fenntarthatóság fontosságát. Így született meg a gondolat, hogy a lakótelepi óvoda gyermekeihez még közelebb hozzák a növény- és állatvilágot, felhívják figyelmüket annak gondozásának, megóvásának fontosságára. Ezen a ponton találkozott az elképzelésük és a „A legszebb konyhakertek” címmel kiírt pályázati felhívás. E célból két magaságyást és egy függőkertet alakítottak ki változatos, ritkaságnak számító fűszer- és gyógynövényekből, valamint konyhakerti növények és palánták ültetésével. Ezek betelepítésében és gondozásukban a gyerekek folyamatosan részt vesznek. Eközben tapasztalatokhoz és élményekhez jutnak, érzékelésük, észlelésük gazdagodik. A palánták és fűszernövények egy részét a szülők ajánlották fel. A kezdeményezők bíznak abban, hogy ez a megmozdulás ösztönzőleg hat a gyermekek és családjaik körében, s a fenntartható világ alapjait elültetve bennük környezetbarát felnőttekké válnak.

Vaskó Éva óvónő elmondta, hogy a gyerekek nagyon élvezték a kertek kialakítását, segítettek a beültetésben és a gondozásban is. Folyamatosan figyelnek, és ha egy kis gaz felüti a fejét, akkor felnőtt segítséggel kicsipegetik. Bíznak benne, hogy egy idő után a szeme rááll a gyermekeknek, hogy melyik a gyomnövény, és melyik az, amelyik folyamatos óvást, gondozást igényel. Rácsodálkoznak a növekedésre, hiszen egy-két esős nap után szemmel látható a növények fejlődése.

Görög Anita oktatási- és közművelődési referens, a „Legszebb konyhakertek” pályázat koordinátora és zsűritagja elmondta, hogy június 15-éig lehet még jelentkezni a megmérettetésre. A felhívás mindenkinek szól, aki büszke munkája gyümölcsére, a kertjére. Több kategóriában lehet nevezni: balkon, mini, normál, zártkertek és közösségi kertek. A jelentkezési lapokat a polgármesteri hivatal aulájába kell eljuttatni, ezek után a zsűri két szemlét tart a pályázó kertjében a nyár folyamán, előre egyeztetett időpontban. A szemle során az országos program által meghatározott szempontok alapján értékelnek, az eredményhirdetés szeptemberben lesz. A szemlét szakmai zsűri vezeti, melynek tagjai Nagy Ágnes főkertész, Tarjányi Ágoston, a Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Középiskola és Szakiskola nyugalmazott kertész tanára, aktív kertművelő és Görög Anita, a program önkormányzati koordinátora. Örömmel várják minden kertművelő jelentkezését!

Z. A.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!