Sport 2021. június 5. 18:00

A Koppányok nyakában „Csenge-tt” az érem

Képgaléria
A Koppányok nyakában „Csenge-tt” az érem
A 2020 tavasza óta tartó koronavírus-világjárvány az élet minden területén hagyott nyomokat, valamilyen módon megviselt mindenkit, minden szervezetet és minden sportegyesületet. Természetesen a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesületet sem kerülte el a pandémia negatív hatása.

Korlátozó óvintézkedések bevezetésére kényszerültünk, az edzéseinket több hónapra szüneteltetni kellett. Ezen intézkedések következményeiként az edzések újraindulásakor az íjász sportág minden készségének a területén hatalmas visszaeséseket tapasztaltunk, állóképesség, koncentráció, helyes testtartás romlásait vettük észre. A versenyszintre való visszafejlődés komoly munkát igényel mind íjász, mind íjász edző részéről.

Üde színfoltja a Koppányok közösségének Zoboki Csenge, aki ismeri és ügyesen kezeli a pandémiával járó minden nyűgöt, azonban megérkezik az újrainduló edzésre, ezt gyöngyöző kacagásáról messziről tudjuk, belép az edzőterembe és mindenkihez van egy kedves szava, bemelegít, újra kacag, aztán lőállásba áll és szórja a lőtábla közepébe a tízeseket. Csenge a bátyjának, Zoboki Botondnak a nyomdokaiba lépve magabiztosan halad az íjászat, és az íjászat által saját maga megismerése felé. Úton-útfélen begyűjtve egy-egy bronz-, ezüst- és legtöbbször aranyérmet. Botond és Csenge a Dózsa György Általános Iskola növendékei.

Éremgyűjtésben nem volt hiány az elmúlt hétvégén sem, ahol a tét a kvalifikáció megszerzése volt a Töténelmi Országos Bajnokságra. Május 29-én rendezte meg a Parkvárosi Vadászok HÍE az említett Történelmi Kvalifikációs és minősítő versenyt, Érd-Ófaluban. A versenyt a hatályos Sporttörvény és a MISZ szabályzata alapján tartották meg. Szépen és gondosan kialakított pálya várta versenyzőket, messzire kihelyezett célokkal. Három Koppány vett részt ezen a megmérettetésen, Zoboki Csenge, Bicskeiné Csányi Mária és Balanyi Sándor. Mindhármunknak sikerült meglőni a kvalifikációt, így zöld utat kaptak az Országos Bajnokságra.

Vadászreflex íjjal: Zoboki Csenge kadett lány kategóriában második helyezést ért el, Balanyi Sándor pedig felnőtt férfi kategóriában 7. helyen végzett.

Modern pusztai íjjal: Bicskeiné Csányi Mária a harmadik helyezést nyerte el, és teljesítményével meglőtte I. osztályú minősítései szintet.

Csenge eredményéhez hozzáfűzve: vállalta az egy kategóriával feljebb indulást és annak minden nehézségét. Itt már akár 5 évvel is idősebbekkel kell megküzdenie, vagy az eddig megszokott távkedvezmény helyett dupla távról, azaz felnőtt távról kellett lőnie. Ezúton is elismerés jár neki, hiszen nem a biztos győzelem, hanem a kemény küzdelem vezérli, amit szépen teljesített is.

Kis Mónika
Koppány íjász

 

Kövessen minket a Facebookon is!