Sport 2021. június 8. 17:00

A Transzfogarasi Havasoktól az íjászatig

Képgaléria
A Transzfogarasi Havasoktól az íjászatig
„ A cél, (…) sokszor maga az út, de csak ha nem céltalan; s minden célból, ha valóban cél volt, midig új vezet tovább. „ - Rónay György költő. 2018 nyarán egy apró baráti társaság öt motorral elindult, hogy bejárja Erdély legendás motoros útjait, többek között a Transzalpina és a Transzfogarasi utakat. Ezen a héten a motorozás mellett egyre többet beszélgettünk az íjászatról is Balanyi Sanyival. Hazatértünk után rövidesen elérkezett a Koppányok 38. saját rendezésű versenye, amit Félegyháza központjában rendeztek meg, és ahol az érdeklődők számára felállítottunk egy 22. pályát, ahol a versennyel egy időben ki lehetett próbálni az íjászatot.

Mit ad Isten, a 22-es pálya kitartó lövője lett, a motoros Balanyi Sándor. Azóta le sem tette az íjat, rátalált a számára legtesthezállóbb kategóriára, a vadászreflex íjra. Sanyi szorgalmasan edz, részt vesz minden munkában, és versenyengedéllyel rendelkező aktív versenyzőnk. Hosszú úton keltettük fel az érdeklődését, és azóta is járja az utat motorral is és az íjával is országszerte, hogy az előtte álló célból mindig a legjobb eredményt hozza ki.

Június 5-én is versenyen volt Sanyi és még a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület további 9 tagja, akik közül ketten kísérők voltak. Az Újszentiváni Íjász Egyesület szervezte a Dél-Alföldi Régió 2021-es Történelmi versenysorozat harmadik fordulóján vettünk részt Újszentivánon. Mondhatjuk, hogy az igazi nyár első napja virradt ránk ezen a reggelen. Egész nap szikrázó napsütésben volt részünk. Egy körben 24 célt kellett végig lőni, 3D, lőlapos és ügyességi célok voltak egyenlő arányban.  

A következő eredmények születtek:

Vadászreflex íjjal:


– Zoboki Csenge kadett korcsoportban első,

– Balanyi Sándor felnőtt korcsoportban második,

– Tamáskovics Gyula senior korcsoportban első,

– Dinnyés Gyula senior korcsoportban harmadik helyezést ért el.


Modern pusztai íjjal:


– Bicskeiné Csányi Mária senior korcsoportban második,

– Kövecses Zsuzsanna senior korcsoportban ötödik helyezett,

– Szólya Imre felnőtt korcsoportban harmadik helyen végzett.

Ugyanezen a napon, június 5-én Patyi Norbert Monorierdőre utazott, az Erdei Íjászok második örömíjász versenyére. A megmérettetést sok ügyességi, mozgó, és lengő cél jellemezte. Nagy kihívás volt Norbinak a verseny, ami hatalmas létszámmal, 200 fővel zajlott. Harcosokhoz méltó küzdelemmel, felnőtt férfi kategóriában, modern pusztai íjjal, Patyi Norbert a nyolcadik helyen végzett.

Kis Mónika
Koppány íjász
 

Kövessen minket a Facebookon is!